29.04.2010 Nieuws

Kees Kousemaker overleden

Op 27 april 2010 overleed Kees Kousemaker. Hij was een begrip in de stripwereld en was van grote betekenis voor de vorming van de stripcollectie van de Bijzondere Collecties.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.

Het trieste bericht bereikte ons dat Kees Kousemaker overleden is. Kousemaker, geboren in 1942, was een begrip in de stripwereld.
Zo was hij de oprichter van het eerste stripantiquariaat ter wereld, stripwinkel Lambiek in Amsterdam. Ook publiceerde hij enkele standaardwerken over de geschiedenis van de Nederlandse strip – Strip voor strip (1970) en Wordt vervolgd, striplexikon der Lage Landen (1980) – en was hij de initiator van de Comiclopedia. Deze website is de meest geraadpleegde stripencyclopedie ter wereld.

Het Stripdocumentatiecentrum Nederland, de stripafdeling van de Bijzondere Collecties, werkte jarenlang intensief met Kees Kousemaker samen en vele malen verwees hij potentiële schenkers door naar de Universiteitsbibliotheek. Ook adviseerde hij het Stripdocumentatiecentrum met regelmaat. Onze stripcollectie zou nooit geweest zijn wat hij nu is zonder de voorspraak van Kousemaker. Wij verliezen in hem een groot stripkenner, een steun en toeverlaat voor het Stripdocumentatiecentrum, maar bovenal een geweldig mens en goede vriend.

Beeld: Kees Kousemaker (1942-2010)