19.10.2016 Nieuws

John Halvemaan wint Johannes van Damprijs 2015

De Johannes van Damprijs 2015 gaat naar chefkok John Halvemaan. Hij ontvangt de prijs vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de gastronomie in Nederland.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson

Halvemaan is de eerste Nederlandse winnaar van de Johannes van Damprijs, die drie keer eerder uitgereikt is, aan Claudia Roden (2012), Harold McGee (2013) en Carlo Petrini (2014). De prijs wordt op 4 november aan Halvemaan overhandigd tijdens de start van de Kookboeken7daagse.

Over John Halvemaan
John Halvemaan

Foto Monique Kooijmans

John Halvemaan is een chef die aan de basis staat van de huidige bloeiende culinaire cultuur in Nederland. Onder meer als chefkok van La Rive in het Amstelhotel en vanaf 1989 in zijn eigen restaurant Halvemaan, ontworpen door Alexander Bodon, ontwikkelde hij al vroeg een eigen stijl, wars van alle modieuze trends.

Met zijn adagium Keep it simple heeft John Halvemaan een belangrijke bijdrage geleverd aan de opleiding van een generatie koks die nu furore maken. Bovendien heeft hij een groot aandeel gehad in de herwaardering van (historische) Nederlandse regionale ingrediënten en recepten.

Over de Johannes van Damprijs

Deze internationale oeuvreprijs – vernoemd naar culinair journalist en schrijver Johannes van Dam – wordt door de Universiteit van Amsterdam uitgereikt aan een persoon die zich met zijn of haar publicaties en/of kennis buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de internationale gastronomie. De jury bestaat uit Louise Fresco (Wageningen University Research), Jonah Freud (culinair journalist en eigenaar van de Kookboekhandel), Wil Demandt (chef van Restaurant Bordewijk in Amsterdam), Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur CPNB), Garrelt Verhoeven (oud-hoofdconservator Bijzondere Collecties UvA) en Steph Scholten (directeur UvA Erfgoed).

Over de Kookboeken7daagse

De Kookboeken7daagse is een samenwerking van de Wonderneming, de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en de CPNB. Fusina Verloop van de Wonderneming is initiatiefneemster van de Kookboeken7daagse en de Kookboek van het Jaar-verkiezing. De Johannes van Damprijs en de Joop Witteveenprijs zijn een initiatief van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De CPNB organiseert i.s.m. deze partners de Kookboeken7daagse.