11.01.2022 Nieuws

Jeroen Meus wint Johannes van Damprijs

De Johannes van Damprijs gaat naar de Leuvense kok Jeroen Meus. De Johannes van Damprijs is een oeuvreprijs voor een persoon met buitengewone verdiensten voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie. Meus neemt de prijs op 11 februari in ontvangst.

Juryvoorzitter Louise O. Fresco: “Jeroen Meus is niet alleen de populairste Belgische kok, die met veel kennis, enthousiasme en passie duizenden Vlamingen en Nederlanders naar het fornuis bracht, hij is vooral ook een sociale verbinder, die in al zijn activiteiten laat zien hoe de culinaire cultuur mensen dichter bij elkaar kan brengen.” 

Jeroen Meus (1978) liep stage bij diverse restaurants in Gent en Brussel en vertrok aansluitend naar het buitenland. Bij restaurant Le Fil in Leuven leerde hij hoe je van eenvoudige ingrediënten met verrassende smaakcombinaties een gerecht kunt maken. In 2006 opende hij zijn eigen restaurant Luzine.

De faam van de jonge chef groeide in de culinaire wereld en via optredens op de radio en televisie groeide zijn (inter)nationale bekendheid.

Zijn echte doorbraak naar het grote publiek kwam in 2010 met het programma Dagelijkse Kost. Meus toont de kijkers hoe ze op simpele wijze toch heel goede en vooral lekkere gerechten kunnen maken. Onder dezelfde titel schreef Jeroen Meus een reeks van kookboeken, die stuk voor stuk bestsellers zijn geworden.

Voor Canvas maakte Jeroen Meus in 2011 de zevendelige documentairereeks De Patat, over de geschiedenis van de aardappel. In 2014 volgde het programma Goed Volk, waarin Meus over de wereld reist om via de keuken de ziel te doorgronden van even intrigerende als moeilijk te doorgronden leefgemeenschappen.

‘Juist door de combinatie van zijn televisieprogramma’s en kookboeken heeft Meus een enorm bereik gekregen in Vlaanderen en Nederland. Met zijn enthousiasme en gastronomische kennis van zaken is Jeroen Meus uitgegroeid tot dé ambassadeur van de Vlaamse keuken, maar ook van vele internationale keukens en culinaire tradities. Hij heeft miljoenen Vlamingen en Nederlanders geïnspireerd om zelf in de keuken aan de slag te gaan en de belangstelling voor de gastronomie aangewakkerd. Daarbij is hij nooit het sociale aspect van het eten uit het oog verloren. Meus laat zien dat het koken verschillende culturen en achtergronden dichter bij elkaar kan brengen’, aldus het juryrapport.

Foto Jeroen Meus: Fotografie Verne