23.10.2014 Nieuws

Irma Boom ontvangt Johannes Vermeer Prijs

De Johannes Vermeer Prijs 2014, een staatsprijs voor de kunsten, wordt op maandag 27 oktober door minister Jet Bussemaker uitgereikt aan grafisch vormgever Irma Boom.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson

De jury, onder voorzitterschap van Ernst Hirsch Ballin, heeft Irma Boom unaniem voorgedragen vanwege haar ongeëvenaarde verdiensten op het gebied van het grafisch ontwerpen. De Johannes Vermeer Prijs kan worden toegekend aan kunstenaars uit alle disciplines. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 100.000 euro, vooral bestemd voor de realisatie van een speciaal project.

Over Irma Boom

Irma Boom werd in 1960 geboren in Lochem. Zij studeerde aan de AKI, de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede. Na drie jaar liet zij daar het voornemen om kunstenaar te worden varen en besloot ze de richting grafische vormgeving te kiezen. Haar eerste en enige vaste baan nam zij aan bij de Sdu, waar ze haar beroemde postzegelboekjes ontwierp.

In 1991 begon zij voor zichzelf, eerst alleen maar later met een of twee assistenten onder de naam Irma Boom Office. Het bureau ontwerpt voornamelijk boeken en ander drukwerk naast tentoonstellingen en, meer recent, huisstijlen. Belangrijke opdrachtgevers zijn het Rijksmuseum Amsterdam, Chanel, KnollTextiles, Bard Graduate Center (NYC), Phaidon en OMA / Rem Koolhaas. De laatste jaren leiden grafische opdrachten vaker tot andersoortig werk, van behang- en textieldessins tot ontwerpen in de publieke ruimte. Boom werd in 1992 ‘senior critic’ bij het masterprogramma grafische vormgeving van Yale University School of Art.

Het ‘levende archief’ van Irma Boom is sinds 2003 ondergebracht bij de Bijzondere Collecties, en haar boeken maken sinds 2007 deel uit van de permanente architectuur- en designcollectie van het Museum of Modern Art in New York. Ook het Centre Pompidou in Parijs, het Art Institute of Chicago en andere instellingen verzamelen haar werk. Grotere overzichtstentoonstellingen waren te zien bij de Bijzondere Collecties (2010) en, in samenwerking met de Bijzondere Collecties, bij het Institut Néerlandais in Parijs (2013).

Publicatie Johannes Vermeer Prijs

Naar aanleiding van de prijs verschijnt bij de Boekmanstichting (de organisator van de Johannes Vermeer Prijs) een publicatie van conservator Mathieu Lommen: Irma Boom: autonomously assigned. De vormgeving was in handen van het Amsterdamse ontwerpbureau Haller Brun.