16.02.2024 Nieuws

Indiaas-Britse chef Asma Khan neemt Johannes van Damprijs in ontvangst

Afgelopen vrijdag 16 februari nam de Indiaas-Britse chef Asma Khan de Johannes van Damprijs 2024 in ontvangst. De jury koos voor de Indiaas-Britse chef vanwege haar grote inzet voor gelijkwaardigheid in de restaurantwereld.

De uitreiking vond plaats in de Singelkerk in Amsterdam. Asma Khan werd geïnterviewd door kookboekschrijver Paulami Joshi en food-activist Lelani Lewis. Eerdere winnnaars zijn onder andere Yotam Ottolenghi, Alain Passard en Alice Waters. In 2022 werd de prijs uitgereikt aan de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus. De prijs wordt om het jaar uitgereikt aan een persoon met buitengewone verdiensten voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie

Asma Khan

Asma Khan (1969) is een van de meest prominente chefs van Groot-Brittannië. Met haar restaurant Darjeeling Express, gerund door een volledig vrouwelijk keukenteam, was ze de eerste Indiaas-Britse chef die te zien was in de succesvolle Netflix-reeks Chef’s Table.Khan groeide op in Calcutta en vertrok met haar man naar Cambridge om rechten te studeren. Ze rondde de studie met succes af, maar miste het eten uit haar moederland. Na haar promotie in de rechten begon ze met andere vrouwen een eetclub aan huis, die uiteindelijk leidde tot haar eigen zaak Darjeeling Express in 2017.

Johannes van Damprijs

De Johannes van Damprijs, vernoemd naar culinair journalist Johannes van Dam (1946-2013), wordt uitgereikt sinds 2012. De prijs is een initiatief van het Allard Pierson en de Stichting Gastronomische Bibliotheek (SGB). Zijn kookboekencollectie en archief is door de SGB in bruikleen gegeven aan het Allard Pierson.