23.12.2017 Nieuws

In memoriam: Warren Lee (1944–2017)

Gisteravond bereikte ons het bericht dat Warren Lee is overleden. Warren was tot aan zijn pensionering de drijvende kracht achter boekhandel Nijhof & Lee bij de Bijzondere Collecties.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson

Warren Lee was een bijzondere man. Hij had een fenomenale kennis van het boekenvak, een onvoorstelbaar groot (internationaal) netwerk en een scherp commercieel inzicht – een boekhandelaar pur sang. Daarnaast was hij ook een lieve man, die met zijn innemende persoonlijkheid bij ons veel vrienden gemaakt heeft. Zijn humor, de twinkeling in zijn ogen, zijn mooie Amerikaanse accent in zijn altijd foutloze Nederlands, en zijn vermogen om iedereen zich in zijn winkel thuis te laten voelen, maakten hem tot een bijzondere collega.

Samen met zijn vroeg overleden partner Frank Nijhof was Warren jarenlang eigenaar van de internationaal befaamde boekhandel Nijhof & Lee, gespecialiseerd in typografie en grafisch ontwerp. De verhuizing, in 2011, van deze boekhandel naar de  Bijzondere Collecties zorgde ervoor dat de naam Nijhof & Lee bleef bestaan, en dat Warren bij ons kwam werken. Hij bracht tevens zijn grote netwerk mee, en mede daardoor hebben we met hem vele evenementen in ons Museumcafé georganiseerd, met boeken, het boekenvak en grafisch design als onderwerp.

In 2014 ontving Warren in de Aula van de UvA de Gouden Speld van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak bij gelegenheid van zijn veertigjarige jubileum, wegens zijn verdiensten voor het boekenvak. Een jaar later verscheen in de reeks Roots van [Z]OO Producties het door Ben Bos geschreven cahier Warren Lee, over Warrens veelzijdige werkzaamheid als boekhandelaar. Afgelopen zomer ontving Warren een honorary fellowship van de International Society of Typographic Designers.

Warren is tot aan zijn dood bij ‘zijn’ winkel betrokken gebleven. Directie en medewerkers van de Bijzondere Collecties zijn hem zeer dankbaar voor zijn niet-aflatende inzet, zijn betrokkenheid en zijn vriendschap. We denken aan hem want we gaan hem missen, en wensen iedereen die hem dierbaar was veel sterkte nu hij er niet meer is.

Beeld: Warren Lee in 2015