05.01.2017 Nieuws

In memoriam: Ben Bos

Op 4 januari overleed de grafisch ontwerper Ben Bos, initiator en eerste voorzitter van het Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson

In de nacht van 3 op 4  januari overleed de Amsterdamse grafisch ontwerper Ben Bos (1930). Hij was de initiator en eerste voorzitter van het Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers; vele NAGO-archieven zijn nu ondergebracht bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, waaronder zijn eigen archief. Hij was een frequent bezoeker van de grafische activiteiten bij onze instelling.

Total Design

Ben Bos werd vooral bekend door zijn werk voor het toonaangevende ontwerpbureau Total Design, waaraan hij bijna dertig jaar was verbonden. Hij en zijn team ontwikkelden meer dan honderd huisstijlen. Wie kent niet het logo voor uitzendbureau Randstad uit 1967, dat nog altijd in gebruik is? Daarnaast was hij (gast)docent, spreker op vele congressen en auteur van tal van grafische artikelen en vakboeken. Enkele publicaties ontstonden in samenwerking met zijn vrouw Elly Bos. De laatste maanden werd er nog met enorme gedrevenheid gewerkt aan een monografie over collega-ontwerper Benno Wissing. Over zijn eigen werk verscheen in 2000 de monografie Ben Bos: design of a lifetime, geschreven door Dirk van Ginkel en Paul Hefting.

Ontwikkeling van het vak

Ben Bos ontving vele onderscheidingen. Hij was lid van Alliance Graphique Internationale (AGI) en erelid van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO). Rob Huisman prijst hem in zijn necrologie op de BNO-site onder meer om zijn bijdrage aan de ontwikkeling van het vak: ‘door o.a. publicaties en lezingen, heeft [hij] vele ontwerpers geïnspireerd. Een leven lang leren vond hij ook voor ontwerpers belangrijk, vandaar dat hij zich inzette voor een programma dat zich richtte op permanente educatie.’

Gedreven pleitbezorger

Wij zullen de mens én de gedreven pleitbezorger Ben Bos missen. We zullen zijn professionele nalatenschap die in zijn archief ligt opgeslagen voor gebruik door huidige en komende generaties koesteren.

Steph Scholten, directeur UvA Erfgoed

Mathieu Lommen, conservator grafische vormgeving en typografie

Beeld: Ben Bos, uit Ben Bos: design of a lifetime. Foto Koos Breukel.