06.03.2019 Nieuws

Hoger beroep over objecten uit de Krim

Op maandag 11 maart 2019 behandelt het gerechtshof in Amsterdam het hoger beroep in de zaak over de betwiste objecten uit de tentoonstelling De Krim – Goud en Geheimen van de Zwarte Zee van het Allard Pierson.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson

De zaak draait om de vraag of de betwiste objecten geretourneerd moeten worden aan vier musea op de Krim, dan wel aan de staat Oekraïne. Nadat de Krim in maart 2014 is afgesplitst van de Oekraïne maken beide aanspraak op de betwiste objecten.

In december 2016 oordeelde de rechtbank Amsterdam dat het Allard Pierson de betwiste objecten moest afgeven aan de staat Oekraïne. De Krim Musea tekenden beroep aan tegen deze uitspraak.

Veilig opslag

Zolang hoger beroep mogelijk is mogen de Krimschatten in Nederland blijven, oordeelde de rechter. Het Allard Pierson heeft daarom vanaf december 2016 zorg gedragen voor de verantwoorde en veilige opslag van de betwiste objecten, in afwachting van een definitieve uitspraak van de rechter.

Positie Allard Pierson 

Na het afsplitsen van de Krim is het Allard Pierson geconfronteerd met conflicterende aanspraken op de betwiste objecten.

Op 20 augustus 2014 stelde het Allard Pierson zich niet vrij te achten hierin een keuze te maken en deze positie is nog altijd ongewijzigd: het is een ingewikkelde zaak, het is niet aan het Allard Pierson om te bepalen aan wie de betwiste objecten moeten worden geretourneerd en om deze reden is het gerechtvaardigd dat het museum heeft besloten pas op de plaats te maken en de betwist