22.04.2011 Nieuws

Historische dierenprenten uit de Artis Bibliotheek online

Honderdste collectie op website Het Geheugen van Nederland.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.

21 april zijn 20.000 dierenprenten uit de beroemde prentenverzameling Iconographia Zoologica van de Artis Bibliotheek digitaal te bekijken.

Vanaf 21 april zijn 20.000 dierenprenten uit de beroemde prentenverzameling Iconographia Zoologica van de Artis Bibliotheek digitaal te bekijken.

Dit is de honderdste collectie die in het kader van het nationale digitaliseringsprogramma Het Geheugen van Nederland is gedigitaliseerd. Hiermee worden de unieke prenten van zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën en vissen uit de Iconographia Zoologica wereldwijd voor iedereen toegankelijk via www.geheugenvannederland.nl.

De Artis Bibliotheek is een onderdeel van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De Iconographia Zoologica, die hier wordt bewaard, is vanaf 1881 tot stand gekomen door het samenvoegen en systematisch ordenen van verschillende verzamelingen van zoölogische afbeeldingen. De prenten zijn voornamelijk uit de achttiende en negentiende eeuw, maar er zijn ook oudere exemplaren bij.

De Iconographia Zoologica biedt niet alleen een staalkaart van de negentiende-eeuwse diersystematiek, maar vormt ook een unieke bron voor de geschiedenis van de dierkundige prentkunst en boekillustratie. Naast oorspronkelijke tekeningen en aquarellen zijn alle mogelijke illustratietechnieken vertegenwoordigd, uitgevoerd door de belangrijkste illustratoren en kunstenaars van hun tijd.

Het Geheugen van Nederland is het nationale digitaliseringsprogramma van de Koninklijke Bibliotheek. Het programma wil de vaak verborgen collecties van archieven, musea en bibliotheken digitaliseren en beschikbaar stellen op internet, om zo een nationale digitale beeldbank van cultureel erfgoed op te bouwen. Het materiaal in Het Geheugen van Nederland bestaat uit afbeeldingen, geluid, bewegend beeld en tekst.