19.12.2018 Nieuws

Bijzondere Collecties UvA verwerven Vader & Zoon-strips van Peter van Straaten

De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam hebben alle originele Vader & Zoon-strips van Peter van Straaten verworven. Het gaat om circa 6000 stroken die tussen 1969 en 1987 verschenen in Het Parool. Een kleine selectie uit de stroken is vanaf 20 december tot en met zondag 6 januari te zien in de hal van de Bijzondere Collecties.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.

De strip Vader & Zoon bestond altijd uit vier plaatjes en draaide rond twee karakters: de kalende, rechts-conservatieve, gezette vader en zijn slungelige, linksgeoriënteerde puberzoon. Ze groeiden uit tot het boegbeeld van de grote generatiekloof in de jaren zeventig en tachtig. De strip weerspiegelt verschillende politiek-sociale veranderingen uit de jaren 1960 tot 1980, met verwijzingen naar zowel het dagelijks leven als politieke onderwerpen zoals de Koude Oorlog en de legalisering van marihuana.

Stripcollectie

Ruim voor het overlijden van Van Straaten, werd er gesproken over het onderbrengen van de originelen bij de Stripcollectie die deel uitmaakt van de Bijzondere Collecties. Els Timmermans, de weduwe van Peter van Straaten: "Hoewel Peter er op het oog nog patent uitzag, was hij lichamelijk al behoorlijk verzwakt. De gesprekken over de toekomst van zijn werk putten hem te zeer uit. De weinige energie die hem nog resteerde wilde hij gebruiken om te tekenen." In de Stripcollectie bevinden zich al meer dan 40.000 originele tekeningen en stroken van diverse stripmakers.

Peter van Straaten

Peter van Straaten was tekenaar, cartoonist en schrijver. Hij overleed 8 december 2016 op 81-jarige leeftijd. Zijn werk bestaat uit verschillende genres: van politieke tekeningen tot strips, cartoons, literaire en erotische tekeningen. Zijn politieke tekeningen zijn in het verleden al ondergebracht bij het Persmuseum, zijn literaire tekeningen bij het Literatuurmuseum in Den Haag. Veel erotische prenten zijn in het bezit van het Rijksmuseum. De karakteristieke, krasserige manier van tekenen is direct herkenbaar. Van 1958 tot 2012 tekende Peter van Straaten voor Het Parool, daarnaast maakte hij ook veel werk voor De Volkskrant en voor NRC Handelsblad. Hij won in totaal vijf keer de Inktspotprijs, de prijs voor de beste politieke tekening van het jaar.