29.11.2013 Nieuws

Harold McGee wint Johannes van Damprijs 2013

Oeuvreprijs voor innovatieve auteur over food chemistry.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.

De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam maken bekend dat Harold McGee de winnaar is van de Johannes van Damprijs. De prijs wordt op vrijdag 17 januari 2014 uitgereikt tijdens het Gala van het Kookboek. De Johannes van Damprijs is een oeuvreprijs voor een auteur die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie.

Harold McGee

Harold McGee is een internationaal toonaangevend auteur van culinaire boeken en artikelen, onder andere in Nature en The New York Times. Hij studeerde aan het California Institute of Technology en behaalde daarnaast een graad in Engelse letterkunde aan Yale University. Na daar een aantal jaren te hebben gewerkt als docent literatuur en schrijven, publiceerde hij in 1984 On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen, dat zich wereldwijd in lovende kritieken mocht verheugen. Andere succesvolle boeken over food chemistry volgden. Nederlandse vertalingen verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Johannes van Damprijs

In 2012 won Claudia Roden de Johannes van Damprijs. De jury die voor 2013 Harold McGee als winnaar heeft aangewezen, bestaat uit prof. dr. ir. Louise O. Fresco (Universiteit van Amsterdam), Wil Demandt (chef van Restaurant Bordewijk in Amsterdam), Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur CPNB) en Garrelt Verhoeven (hoofdconservator Bijzondere Collecties). Totdat hij in september van dit jaar overleed, was Johannes van Dam voorzitter van de jury, een rol waarin hij de winnaar van dit jaar nog mede heeft kunnen bepalen.

Amsterdam Symposium on the History of Food

Op vrijdag 17 januari vindt het eerste Amsterdam Symposium on the History of Food plaats, met diverse internationale sprekers. ’s Avonds worden tijdens het Gala van het Kookboek de Johannes van Damprijs en de Joop Witteveenprijs (voor het beste historische onderzoek op het gebied van de eetcultuur in Nederland en Vlaanderen) uitgereikt. Inschrijvingen voor het symposium en gala gaan hard, de inschrijfperiode is op verzoek verlengd tot 31 december. Meer informatie op het blog over het Amsterdam Symposium on the History of Food.