08.06.2017 Nieuws

Hansje van Halem: in patterns

Van 16 juni t/m 1 oktober 2017 is in het ErfgoedLab een tentoonstelling te zien waarin grafisch ontwerper Hansje van Halem reageert op de gelijktijdige tentoonstelling ‘Modernism: in print’.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson

Tussen toegepast en autonoom

Hansje van Halem (1978) ontwerpt boeken, sierpapier voor schutbladen, postzegels en vooral affiches; die laatste in zeefdruk of risografie. Haar experimenten met lettervormen en patronen, vaak in combinatie, bewegen zich tussen toegepast en autonoom. Een voorbeeld daarvan is de visuele identiteit voor het Lowlands Festival, die recent is gelanceerd.

Naast grafische toepassingen maakt Hansje van Halem ontwerpen voor de (semi-)openbare ruimte. Een opvallend nieuw ruimtelijk project is in Amsterdam-Oost te zien: een 350 meter lang gedicht van K. Michel. De uit staal gesneden letters balanceren op de grens van leesbaarheid, van letter en ornament.

Psychedelische patronen

In Hansje van Halem: in patterns geeft zij met bestaand en nieuw werk een reactie op het modernisme. Die beweging wees het ornament nadrukkelijk af en propageerde het gebruik van wit als dynamisch element. Van Halems psychedelische patronen lijken aan dit minimalisme achteloos voorbij te gaan. Haar werk continueert de Victoriaanse traditie van ‘horror vacui’: alles is overladen met wonderlijke details.

De tentoonstelling bevat onder meer contrastrijke patronen en een film met snel bewegende beelden. Bent u flitslichtgevoelig, dan is het raadzaam de tentoonstelling niet te bezoeken. De Bijzondere Collecties kunnen geen verantwoordelijkheid nemen voor klachten als gevolg van flitslichtgevoeligheid. U betreedt de tentoonstelling dus op eigen risico.

Publicatie

Bij Uitgeverij De Buitenkant verschijnt III door Hansje van Halem. III is de derde publicatie in de lijn van het uitverkochte Sketchbook en Sketch Cahier, waarin Hansje van Halem een duizelingwekkende reeks toegepaste, zelf gegenereerde, afgewezen en onvoltooide schetsen laat zien.

Ruim de helft van de pagina’s is het resultaat van Hansjes jarenlange samenwerking met drukker Jan de Jong. Voor de schutbladen van de boeken die hij maakt, gebruikt Jan regelmatig ontwerpen van Hansje. Toen hij een bestaand ontwerp in verschillende kleuren ging uitvoeren, ontdekten de twee dat deze wisselwerking tussen ontwerper en drukker leidde tot bijzondere resultaten.

ISBN: 978 94 90913 75 5.