15.11.2016 Nieuws

Google-digitalisering bij UvA wordt afgerond

Een grote stap in het digitaliseringsproject met Google en de Koninklijke Bibliotheek is gezet: alle boeken van de UvA in dit project zijn weer terug op hun plek en weer regulier beschikbaar voor studenten en onderzoekers.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson

In het succesvolle samenwerkingsproject van de KB, nationale bibliotheek en Google, waar ook de UvA in 2014 bij aangehaakt is, zijn nu maar liefst 130.000 items uit de UvA-collecties gescand ten behoeve van de Digitale Collectie Nederland.

Online raadpleegbaar

Hiervan zijn inmiddels al ruim 100.000 titels online raadpleegbaar in Google Books en Delpher, naar verwachting zijn de laatste titels in april 2017 ook beschikbaar. Na de UvA neemt nu de Universiteitsbibliotheek Leiden het stokje over in het project, om nog meer titels digitaal beschikbaar te maken voor onderwijs en onderzoek.

Julia Noordegraaf, hoogleraar Digitaal erfgoed aan de UvA, is verheugd over de naderende afronding van het project: ‘Nu al die boeken gedigitaliseerd zijn, vergemakkelijkt dat ons onderzoek naar vierhonderd jaar cultuur in Amsterdam. Digitaal cultureel erfgoed maakt snel, slim en grootschalig onderzoek mogelijk.’

Vrij beschikbaar

Het project is financieel mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Amsterdams Universiteitsfonds en subsidie van Stichting PICA, een organisatie die wetenschappelijke en openbare informatievoorziening bevordert door onder meer het financieren van projecten. Mede door deze subsidies heeft de UvA meer werken kunnen laten digitaliseren dan oorspronkelijk gepland (130.000 items in plaats van 100.000).

De publicaties zijn na digitalisering voor iedereen vrij beschikbaar via Google Books en via Delpher, de gezamenlijke toegang tot Nederlandse digitale boeken, kranten en tijdschriften die de KB en de UvA met andere partners hebben ingericht. Enige maanden later zijn ze ook beschikbaar via de UvA-catalogus en CatalogusPlus.