28.05.2020 Nieuws

Geef de mummie een ereplaats

Wie aan het Oude Egypte denkt, denkt aan mummies. Het Allard Pierson heeft een prachtige mummie. Met de bijbehorende versierde binnen- en sobere buitenkist én het cartonnage beschikt het museum over een unieke set.

De mummie is vanwege de verbouwing en herinrichting helaas al geruime tijd niet op zaal te bezichtigen. Begin september 2020 is alles klaar en willen wij de mummie opnieuw laten zien op een prominente plek in het nieuwe Egyptekabinet. Maar dat kan niet zomaar!

Klimaatvitrine 
Om de mummie en zijn sarcofagen aan de bezoekers van nu én die van de toekomst te kunnen tonen is een klimaatvitrine noodzakelijk. De objecten vragen om een speciaal en stabiel klimaat. De mummie en de sarcofagen zijn kwetsbaar en reageren op veranderingen in temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. In een normaal museumklimaat komt het soms voor dat er binnen 24 uur flinke uitschieters naar boven of beneden gemeten worden. Dit is extra schadelijk voor deze kwetsbare objecten van papier, organisch materiaal en textiel. Met een klimaatvitrine kunnen we de temperatuur en luchtvochtigheid monitoren en binnen de gewenste waardes houden.

Unieke presentatie
Het komt niet vaak voor dat een mummie, de bijbehorende binnen- en buitenkist én het cartonnage worden tentoongesteld. Vaak zijn de objecten verspreid over verschillende musea of in depot. Dat maakt deze presentatie zo uniek.

Daarom vragen wij uw hulp bij het aanschaffen van deze speciale klimaatvitrine. Met uw steun geven we onze mummie een ereplaats in het museum, zodat hij nog lange tijd te bewonderen is voor het publiek. Samen zorgen we ervoor dat ook de vele generaties na ons het Oude Egypte kunnen ontdekken in het Allard Pierson.