06.10.2016 Nieuws

Gastronomische feestelijkheden

Begin november staan kookboeken opnieuw flink in de belangstelling. Zo vindt op 4 november 2016 de feestelijke uitreiking van de Johannes van Damprijs en de Joop Witteveenprijs plaats en wordt het startschot gegeven voor de Kookboeken7daagse.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson

De Johannes van Damprijs wordt toegekend aan iemand die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie. De winnaar van de Johannes van Damprijs 2016 wordt binnenkort bekendgemaakt. 

De Joop Witteveenprijs wordt toegekend aan een auteur die de beste historische publicatie op het gebied van de eetcultuur in de Lage Landen van het afgelopen jaar heeft geschreven. De genomineerden zijn dit jaar:

  • Jacques Meerman, Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken. Amsterdam, Ambo/Anthos, 2015.
  • Nathalie Parys, ‘Culinaire beeldvorming in negentiende-eeuwse Nederlandse kookboeken’, in: Groniek, 47 (2015).
  • Nederland dineert. Vier eeuwen tafelcultuur. Onder redactie van Jet Pijzel-Dommisse. Zwolle, Waanders, 2015.
  • Marianka Spanjaard, Een lekkere suster en andere heerlijkheden. Recepten van vijf generaties uit één familie 1774/1920. Zutphen, Walburg Pers, 2014.

Tijdens de Kookboeken7daagse is er van alles te doen rondom kookboeken in bibliotheken, gespecialiseerde kookwinkels, de betere boekhandels en warenhuizen, maar ook in restaurants en kookstudio’s. Op 10 november 2016 wordt bekendgemaakt wie het beste, mooiste en lekkerste kookboek van Nederland en Vlaanderen heeft gemaakt.

De Kookboeken7Daagse is een samenwerking van de Wonderneming, de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en de CPNB. Fusina Verloop van de Wonderneming is initiatiefneemster van de Kookboeken7daagse en de Kookboek van het Jaar-verkiezing. De Johannes van Damprijs en de Joop Witteveenprijs zijn een initiatief van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De CPNB organiseert i.s.m. deze partners de Kookboeken7Daagse.