15.01.2015 Nieuws

Garrelt Verhoeven, hoofdconservator Bijzondere Collecties, vertrekt naar KU Leuven

Garrelt Verhoeven vertrekt per 1 februari als hoofdconservator bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Hij gaat aan de slag als hoofd van de nieuw op te richten divisie Roerend Erfgoed & Cultuur van de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson

Garrelt Verhoeven (1966) kwam in 2004 in dienst van de Universiteit van Amsterdam als conservator Oude Drukken. In 2008 volgde hij Judith Belinfante op als hoofdconservator Bijzondere Collecties. De afdeling was kort daarvoor met het Allard Pierson Museum samengebracht in een nieuwe divisie UvA Erfgoed en had een zeer zichtbare, eigen behuizing gekregen aan de Oude Turfmarkt.

Onder Judith Belinfante was begonnen met de ontwikkeling van een moderne erfgoedorganisatie die zowel wetenschap en onderwijs bedient als een veel breder publiek bereikt en daarmee het imago van de UvA versterkt. Verhoeven zette dit beleid creatief en doortastend voort. In het oog lopende resultaten waren een lange reeks van succesvolle exposities, een uitgebreid evenementenaanbod, de verwerving van belangrijke collecties, de instelling van nieuwe fondsen en veel media-aandacht. Maar ook achter de schermen werden tal van veranderingen doorgevoerd teneinde de organisatie te professionaliseren.

Het vertrek van Verhoeven wordt binnen en buiten UvA Erfgoed ervaren als een gevoelig verlies. De Bijzondere Collecties moeten afscheid nemen van een zeer initiatiefrijke en enthousiasmerende aanvoerder met uitzonderlijke kwaliteiten.

De taken van Garrelt Verhoeven zullen voorlopig worden waargenomen door Steph Scholten, directeur UvA Erfgoed, en door Marike van Roon, als interim-hoofdconservator.

Beeld: Garrelt Verhoeven in 2014. Foto: Monique Kooijmans.