Ferrariskaart weer compleet
Kaarten van koning Willem I teruggevonden en overgedragen aan het Nationaal Archief.
Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.
Twee ontbrekende bladen van de Ferrariskaart, teruggevonden bij de Bijzondere Collecties van de UvA, worden overgedragen aan het Nationaal Archief in Den Haag.
Op woensdag 2 februari worden twee ontbrekende bladen die bij de Bijzondere Collecties van de UvA zijn teruggevonden overgedragen aan het Nationaal Archief in Den Haag. De Ferrariskaart, een zeer belangrijk en grootschalig 18de-eeuws kaartwerk bestaande uit 275 royale kaarten, is daarmee sinds 1984 weer compleet.
De bladen zijn teruggevonden door de conservator Kaarten en Atlassen van de Bijzondere Collecties. Ze bleken abusievelijk achtergebleven in de kaartencollectie van de voormalige Topografische Dienst in Emmen (tegenwoordig het Kadaster Geo-Informatie in Zwolle).
Een groot deel van deze collectie wordt sinds vorig jaar beheerd bij de Bijzondere Collecties. Bij het verder sorteren van de tienduizenden kaarten uit deze collectie werden de twee bladen van de Ferrariskaart door conservator Jan Werner herkend. Werner geloofde zijn ogen niet en bracht meteen het Nationaal Archief, waar de Ferrariskaart thuishoort, op de hoogte.
De Ferrariskaart werd in de jaren 1770 van het huidige Belgische territorium – destijds de Oostenrijkse Nederlanden – gemaakt. De kaart staat daarom ook bekend als ‘Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden en het Prinsbisdom Luik’. Het cartografisch veldwerk voor deze kaartenset werd uitgevoerd onder leiding van generaal-majoor Joseph graaf van Ferraris. Er werden drie met de hand getekende sets vervaardigd, waarvan het exemplaar dat oorspronkelijk voor keizer Joseph II was gemaakt in bezit kwam van koning Willem I. Dit was in de jaren dat België deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. Het gehele kaartwerk werd toen ondergebracht in het archief van de voorloper van de Topografische Dienst.
In de jaren 1980 werd de Ferrariskaart overgebracht naar het toenmalige Algemeen Rijksarchief, nu het Nationaal Archief. Op twee onvindbare bladen na, die nu tot ieders grote vreugde weer opgedoken zijn en woensdag alsnog aan het Nationaal Archief worden overgedragen.
Beeld: Een van de twee bladen van de Ferrariskaarten die worden overgedragen (detail).