19.07.2019 Nieuws

Eerste paal verbouwing geslagen door Geert ten Dam

Op 10 juli 2019 gaf voorzitter van het college van bestuur Geert ten Dam het startschot voor de uitbreiding van het museum.

Op 10 juli 2019 gaf voorzitter van het college van bestuur Geert ten Dam het startschot voor de uitbreiding van het museum. Door deze verbouwing krijgt het Allard Pierson er 500m2 bij voor tentoonstellingen en 500m2 voor publieksruimtes.

In april 2019 is het Allard Pierson gestart met deze verbouwing. Daarmee creëert het museum en kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam meer ruimte voor presentaties en publiek. Belangrijk onderdeel van de vernieuwing is de kosteloos toegankelijke zone Allard Pierson Live waar ook de faculteiten van de UvA een podium krijgen.

Het gebouw van voorheen het Allard Pierson Museum dateert uit 1869 en huisvestte oorspronkelijk het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank. Ontwerper Dick Elffers transformeerde het oude bankgebouw in een museum dat in 1976 de deuren opende. In 2010 werd de ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen verdrievoudigd. Nu is het Allard Pierson toe aan een vernieuwing die voor meer toegankelijkheid zorgt. Aan de zijde van het Turfdraagsterpad verrijst binnen de bestaande rooilijnen een transparante aanbouw van vier verdiepingen. Het ontwerp is van Atelier PRO, eerder architect van de verbouwing van het naastgelegen pand dat sinds 2007 de Bijzondere Collecties van de UvA huisvest. Allard Pierson Museum en Bijzondere Collecties zijn begin dit jaar samengegaan onder één naam: Allard Pierson.