12.10.2017 Nieuws

Drie dagen gastronomie bij de Bijzondere Collecties

Tijdens de Kookboeken7Daagse staat bij de Bijzondere Collecties de geschiedenis van de voeding centraal. Van 16 tot en met 18 november zijn er verschillende activiteiten, waaronder een symposium, workshops en interviewsessies met experts en kookboekenauteurs.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson

De collectie Geschiedenis van de Voeding van de Bijzondere Collecties bevat vele unieke uitgaven, zoals Le Pastissier François uit 1655 en De volmaakte Hollandsche keukenmeid uit 1746. Tijdens de Kookboeken7Daagse draait het bij de Bijzondere Collecties daarom helemaal om voeding.
 

Gouffé, Le livre de cuisine

Gouffé, Le livre de cuisine, comprenant la cuisine de ménage et la grande cuisine, Paris 1867.

Donderdag 16 november: De smaak van de Mediterrane keuken

Op donderdag 16 november om 17.45 uur praten Claudia Roden (schrijfster van onder andere De Joodse keuken en De smaken van Spanje), Nadia Zerouali en Merijn Tol (samen verantwoordelijk voor boeken zoals Een druppel vol rozenwater en Souq, tafels vol mezze) over de uitzonderlijke smaken uit de landen rond de Middellandse Zee. Kookboekenschrijfster en radiopresentator Jonah Freud leidt het gesprek in het Museumcafé van de Bijzondere Collecties.

Reserveren is verplicht. Inloop vanaf 17.15 uur.
Locatie: Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129.

Vrijdag 17 november en zaterdag 18 november: Amsterdam Symposium on the History of Food

Het Amsterdam Symposium on the History of Food is een jaarlijks symposium over de geschiedenis van voeding. Het symposium van dit jaar besteedt aandacht aan smaak in al zijn facetten: de kenmerken, de culturele waarde en de geschiedenis van smaak.  Wat is smaak precies? Verandert smaak? En waarom? Deelnemers maken kennis met uiteenlopende meningen en visies. Het symposium wordt georganiseerd in samenwerking met the Amsterdam School of Historical Studies van de Universiteit van Amsterdam en de onderzoeksgroep FOST (Sociale & Culturele Voedingsstudies) van de Vrije Universiteit Brussel.

Toegang is € 60,00,  voor studenten € 40,00.
De voertaal van het symposium is Engels.
Locatie: Aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411.

Zaterdag 18 november: Foodie Festival

Tijdens het Foodie Festival staat het kookboek in al zijn facetten centraal. Bij de Bijzondere Collecties zijn er lezingen, interviews, een masterclass, signeersessies, een kleine tentoonstelling met hoogtepunten uit onze collectie, een boekenmarkt, een quiz en een workshop. Het aantal plaatsen is beperkt. Het is verstandig om vooraf kaartjes te kopen, want op = op.

Kaarten voor de hele dag kosten € 12,50.
Voor de workshop en masterclass geldt een toeslag.
Locatie: Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129.