06.09.2021 Nieuws

‘De ontdekking van de natuur’ op shortlist Jan Wolkers Prijs

Het boek 'De ontdekking van de natuur' van conservator natuurlijke historie Hans Mulder staat op de shortlist voor de Jan Wolkers Prijs, de prijs voor beste Nederlandse natuurboek van afgelopen jaar.

In het boek vertelt Hans Mulder hoe mannen en vrouwen sinds de zestiende eeuw de natuur zijn gaan ontdekken en beschrijven. Het boek bestaat uit twintig verhalen over vogels, insecten en zelfs draken. Deze verhalen komen grootste deel uit de natuurhistorische collecties van het Allard Pierson.

Over De ontdekking van de natuur schreef de jury:

'Een boek dat vol staat met fascinerende verhalen uit honderden jaren natuurhistorie. Over vogels zonder poten, bijzondere insecten en draken, die ooit nog gewoon tot het dierenrijk werden gerekend. En over Antonie van Leeuwenhoek, die met behulp van de door hemzelf gemaakte microscoop bacteriën in zijn eigen tandplak ontdekte.'

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels). De winnaar wordt op zondag 24 oktober bekend.