17.12.2013 Nieuws

De natuur op papier

175 jaar Artis Bibliotheek.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.

Het pas verschenen boek ‘De natuur op papier’ biedt u een prachtig kijkje in de beroemde Artis Bibliotheek.

Natura Artis Magistra, opgericht in 1838, is de oudste nog bestaande dierentuin van Nederland. De Artis Bibliotheek, die nu deel uitmaakt van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, viert in 2013 samen met Artis haar 175-jarig bestaan.

In dit rijk geïllustreerde boek maken we een rondgang door de geschiedenis. We lezen hoe Artis zich ontwikkelde van een kleine, voor een select publiek toegankelijke instelling tot een van de grootste publiekstrekkers van Amsterdam. En we maken bovenal kennis met de wonderen der natuur, die meeslepend en gloedvol op papier zijn gebracht en die nergens zo mooi zichtbaar worden als in de Artis Bibliotheek.

De historici Hans Mulder en Erik Zevenhuizen brachten prachtige verhalen bijeen van vele onderzoekers die zich met de Artis Bibliotheek nauw verbonden voelen, zoals Redmond O’Hanlon, Tijs Goldschmidt en Kester Freriks. De toegankelijk geschreven teksten en de talrijke bijzonde­re illustraties uit de collectie van de bibliotheek maken dit een heerlijk boek om in te lezen en te bladeren.