05.02.2015 Nieuws

Crowdfundingsactie van Theaterencyclopedie.nl

De Theaterencyclopedie is de crowdfundingsactie ZIJN / NIET ZIJN gestart. Het doel is dertig unieke registraties van theatervoorstellingen uit het verleden te presenteren op internet.

Nederland houdt van theater. We hebben dan ook een rijke theaterhistorie: dans, musical, poppenspel, toneel, mime… Deze rijke geschiedenis delen we op de website theaterencyclopedie.nl

Die website, een uitgave van de Bijzondere Collecties en de Stichting TIN, biedt informatie over alle voorstellingen sinds 1900. Maar de voorstellingen zelf ontbreken nog. Registraties van deze voorstellingen bestaan wel, maar niemand kan ze zien.

Iconische voorstellingen

De collectie van het voormalige Theater Instituut Nederland bevat een heel arsenaal aan registraties van beroemde voorstellingen uit het verleden. In het depot staat een enorme archiefkast met tapes uit de vorige eeuw stof te verzamelen.

Er zijn registraties van iconische voorstellingen bij, zoals Wie is er bang voor Virginia Woolf van de Nederlandse Comedie met Ank van der Moer, Café Lehmitz van Carver, Leedvermaak van Baal en de musical Wat een planeet van Annie M.G. Schmidt.

Erepodium op het web

Het team van de Theaterencyclopedie wil dertig registraties uit die kast graag internetklaar maken: digitaliseren, op het goede formaat zetten, rechten regelen en een erepodium geven op het web. Daarom is de Theaterencyclopedie de crowdfundingsactie ZIJN / NIET ZIJN gestart op het platform Voordekunst.