25.06.2021 Nieuws

Conservator Geralda Jurriaans-Helle met pensioen

Conservator Geralda Jurriaans-Helle gaat met pensioen. Ze was sinds 1988 werkzaam als conservator bij het museum.

Geralda Jurriaans-Helle studeerde klassieke talen en klassieke archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1988 werd zij conservator van het Allard Pierson Museum. In de jaren daarna heeft zij zich met veel energie en enthousiasme ingezet voor het museum en de collecties. Met prachtige tentoonstellingen, publicaties over uiteenlopende onderwerpen en lezingen voor een divers publiek heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan de bloei van destijds nog het Allard Pierson Museum. Zij was conservator voor de collectie Griekenland en het Oude Nabije Oosten, maar zij beheerde ook de collectie koptische weefsels en de belangrijke kralencollectie Van der Sleen.

Geralda beheerde de inventaris van de archeologische collecties. Vele jaren was zij ook redacteur van Allard Pierson Mededelingen. In 2017 promoveerde zij op een onderzoek naar de traditie in de beeldtaal van zwartfigurig Grieks aardewerk. Zij zette haar brede kennis van de Klassieke Oudheid in voor 'de ander' of dat nou een museumbezoeker was, een deelnemer aan een lezing, lezer van een blog of een student die in het museum stage liep. Het overdragen van kennis en enthousiasme over de oudheid is haar op het lijf geschreven.

Geralda Jurriaans-Helle wordt opgevolgd door Laurien de Gelder (1988) die inmiddels al een paar jaar als junior-conservator in het Allard Pierson werkt.

Ter gelegenheid van het afscheid van Geralda is er een kleine online tentoonstelling gemaakt. Deze kun je hier bekijken.