01.07.2013 Nieuws

Collectie Maarten van Roozendaal naar UvA

De Amsterdamse zanger en kleinkunstenaar Maarten van Roozendaal (51) brengt zijn archief onder bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.

Eind januari van dit jaar werd bekend dat Van Roozendaal ongeneeslijk ziek is, nadat hij eerder die maand wegens gezondheidsklachten zijn succesvolle soloprogramma ‘De gemene deler’ moest staken.

Rijk geschakeerd beeld

De collectie bestaat uit manuscripten, teksten en muziek, correspondentie, registraties van voorstellingen, programmaboekjes, affiches en foto’s, die bij elkaar een rijk geschakeerd beeld geven van de loopbaan van Van Roozendaal. Een deel van het materiaal was al aanwezig in de collectie van het Theater Instituut Nederland, die sinds 2012 bij de Bijzondere Collecties in beheer is.

De verzameling zal zoveel mogelijk worden aangevuld. In samenwerking met muzikant Egon Kracht zullen de belangrijkste liederen worden vastgelegd in muziekschrift en journalist Hijlco Span zal in enkele interviews met Van Roozendaal de achtergronden en de totstandkoming van de liederen documenteren.

Theaterpersoonlijkheid

Maarten van Roozendaal werd bekend door zijn Nederlandstalige liedprogramma’s, waarin hij samenwerkte met tal van muzikanten. Met Egon Kracht en Marcel de Groot maakte hij diverse succesvolle programma’s. Kortgeleden nog trad hij op met Paul de Munnik. Zijn werk werd veelvuldig bekroond, onder meer met de Annie M.G. Schmidtprijs voor zijn lied ‘Red mij niet’ (2000), de Poelifinario voor het programma ‘Het Wilde Westen’ (2008) en de Dirk Witte Prijs voor zijn gehele oeuvre in 2011.

‘Het is uitermate wrang om in deze omstandigheden te moeten spreken over zijn collectie, maar ik ben erg gelukkig dat we de ‘collectie Maarten van Roozendaal’ mogen gaan beheren en dankbaar dat hij de moeite neemt om ons inzicht te geven in zijn leven en werk’, aldus Garrelt Verhoeven, hoofdconservator van de Bijzondere Collecties.

‘Maarten is een geweldige theaterpersoonlijkheid en heeft een unieke plaats in wat we oneerbiedig de ‘kleinkunst’ zijn gaan noemen. Als tekstdichter, componist en zanger heeft hij het Nederlandse lied verrijkt met liederen die nu al klassiek zijn geworden.’

Maarten van Roozendaal: ‘Het is voor mij een geluk bij een ongeluk dat de theatercollectie in elk geval nog bestaat. Het is me een eer er deelgenoot van uit te maken’.

Beeld: Maarten van Roozendaal. Foto: Jaap Reedijk.