17.01.2014 Nieuws

Claudia Goldstein wint Joop Witteveenprijs 2013

Johannes van Damprijs en Joop Witteveenprijs uitgereikt tijdens Gala van het Kookboek.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.

Op 17 januari is de Joop Witteveenprijs 2013 uitgereikt aan Claudia Goldstein voor haar boek ‘Pieter Bruegel and the Culture of the Early Modern Dinner Party’. De Joop Witteveenprijs is de onderscheiding van de Universiteit van Amsterdam voor het beste historische onderzoek op het gebied van de eetcultuur in Nederland en Vlaanderen.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens het Gala van het Kookboek in de Aula van de universiteit. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst werd ook de Johannes van Damprijs uitgereikt, een oeuvreprijs voor een auteur die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie. Zoals eerder bekendgemaakt is, ging deze prijs naar Harold McGee, vermaard schrijver van boeken over food chemistry.

Claudia Goldstein

Claudia Goldstein, als universitair docent kunstgeschiedenis werkzaam aan de William Paterson University in Wayne, New Jersey, is gespecialiseerd in de Vlaamse kunst van de zestiende eeuw. In 2013 publiceerde zij Pieter Bruegel and the Culture of the Early Modern Dinner Party. In dit boek onderzoekt ze hoe de smaak en de sociale status van rijke Antwerpse kooplieden in de zestiende eeuw gedefinieerd werden door de inrichting van hun huizen, met name van de eetkamers, destijds een new fenomeen. Speciale aandacht gaat uit naar de schilderijen waarmee de eetkamers werden opgesmukt.

De jury prees het boek van Claudia Goldstein als goed en toegankelijk geschreven en vindt het van belang voor uiteenlopende historici. Joop Witteveen: ‘Het geeft, vanuit een verrassende invalshoek, een kleurrijk beeld van Antwerpen in de zestiende eeuw, een periode waarin de stad een economische en culturele bloeitijd beleefde. In dit boek vormen gastronomie en de context daarvan een spiegel van bredere cultuurgeschiedenis.’

Harold McGee

Harold McGee is een internationaal toonaangevend auteur van culinaire boeken en artikelen, onder andere in Nature en The New York Times. Hij studeerde aan het California Institute of Technology en behaalde daarnaast een graad in Engelse letterkunde aan Yale University. Na daar een aantal jaren te hebben gewerkt als docent literatuur en schrijven, publiceerde hij in 1984 On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen, dat zich wereldwijd in lovende kritieken mocht verheugen. Andere succesvolle boeken over food chemistry volgden. Nederlandse vertalingen verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Beeld: Claudia Goldstein en Joop Witteveen. Foto Monique Kooijmans.