22.12.2014 Nieuws

Circustentoonstelling in Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum presenteert de tentoonstelling ‘Hooggeëerd publiek’, over het circusleven en de cultuur eromheen. De tentoonstelling, te zien t/m 11 januari 2015, bevat bruiklenen uit de circuscollectie van de Bijzondere Collecties.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson

Vrijwilligers van de Club van Circusvrienden geven een kijkje achter de piste: het vele reizen, het harde werken, de afhankelijkheid van het publiek, de bijzondere school voor circuskinderen, kortom het leven van de circusmensen, de laatste nomaden in Nederland. 

De tentoonstelling is ingericht alsof het circusleven in volle gang is: de affiches worden nog opgehangen, een opgetuigd paard staat te trappelen om de piste te betreden en de clown is even weggeroepen terwijl hij zich zat te schminken. De bezoeker waant zich in een rood-gele circustent, gevuld met foto’s, originele kostuums, films, en in scène gezette taferelen.

De tentoonstelling biedt de Stichting Circus Cultuur in het Nationaal Circusjaar een podium voor het presenteren van hun erfgoed. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed realiseerde een levendige, echte circussfeer met authentieke voorwerpen van de circusgemeenschap en bruiklenen van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.