06.01.2015 Nieuws

Carlo Petrini wint Johannes van Damprijs 2014

Carlo Petrini, oprichter van de internationale Slow Food-beweging, ontvangt de Johannes van Damprijs 2014. Deze oeuvreprijs wordt door de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam toegekend aan een auteur die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie. De prijs wordt aan Petrini uitgereikt op 16 januari 2015 tijdens het Gala van het Kookboek.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson

Carlo Petrini

Carlo Petrini (1949) is de grondlegger van de internationale organisatie Slow Food. Wat begon als een protestactie tegen de opening van een filiaal van fastfoodketen McDonald’s in Rome, groeide uit tot een wereldwijde beweging. Hoewel er ook kritiek was op het elitaire karakter van Slow Food, heeft Petrini onmiskenbaar een enorme internationale bijdrage geleverd aan de voedselcultuur en de waardering voor de lokale gastronomie.

De fundamenten van zijn werk werden in belangrijke mate gelegd in het boek waarin hij zijn ideeën ontvouwde en dat in 2001 het licht zag onder de titel Slow Food. Le ragioni del gusto. Met Slow Food Editore stichtte hij een eigen uitgeverij, verantwoordelijk voor vele boeken op het gebied van gastronomie en voedsel. Ook stichtte Petrini de Universiteit van de Gastronomische Wetenschap als een permanente plek voor studie en onderwijs over voedselcultuur en -wetenschap.

Slow Food

Slow Food is in Nederland, net als in vele andere landen, een bekend en gewaardeerd fenomeen geworden en heeft de belangstelling aangewakkerd voor lokale producten en gerechten. Een hele generatie van jonge koks, culinair journalisten en gastronomen is sterk beïnvloed door de inzichten en ideeën van Petrini. De Youth Food Movement (YFM), de Nederlandse tak van de interantionale jongerenbeweging van Slow Food, behoort tot de actiefste ter wereld.

Ter gelegenheid van de toekenning van de prijs verschijnt bij Uitgeverij Fontaine een speciale, nieuwe editie van Petrini’s Slow Food. Over het belang van smaak in de vertaling van Andrea Vreede.

Johannes van Damprijs

In 2012 en 2013 wonnen respectievelijk Claudia Roden en Harold McGee de Johannes van Damprijs. De jury van de Johannes van Dampijs 2014 bestaat uit prof. dr. ir. Louise O. Fresco (voorzitter Raad van Bestuur van Wageningen UR), Wil Demandt (chef Restaurant Bordewijk in Amsterdam), Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur CPNB), Jonah Freud (eigenaar Kookboekhandel) en Garrelt Verhoeven (hoofdconservator Bijzondere Collecties UvA).

Gala van het Kookboek

De Johannes van Damprijs wordt op vrijdag 16 januari om 16.00 uur uitgereikt tijdens het Gala van het Kookboek in de Aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411, Amsterdam. Dan wordt ook de winnaar bekendgemaakt van de Joop Witteveenprijs, voor het beste historische onderzoek op het gebied van de eetcultuur in Nederland en Vlaanderen. Het Gala van het Kookboek vormt de afsluiting van het tweede Amsterdam Symposium on the History of Food, dat plaatsvindt op 16 en 17 januari. Inschrijven voor het gala en het symposium is nog mogelijk.

Foodie Festival 

In vele landen, waaronder Nederland, is ‘Slow Food’ een bekend en gewaardeerd fenomeen. In de geest van Carlo Petrini wordt op zaterdag 17 januari van 13.00 tot 17.00 uur bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam het Foodie Festival gehouden. Het programma omvat onder meer masterclasses foodfotografie en recepten schrijven, een productenmarkt en een debat. Garrelt Verhoeven en Jonah Freud gaan in gesprek met producenten, jonge ondernemers en kookboekenschrijvers.