16.01.2015 Nieuws

Carlo Petrini en Jon Verriet ontvangen prijzen tijdens Gala van het Kookboek

Tijdens het Gala van het Kookboek, georganiseerd door de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, werden op 16 januari voor de derde maal de Johannes van Damprijs en de Joop Witteveenprijs uitgereikt.

De Johannes van Damprijs ging dit jaar naar de oprichter van de internationale Slow Food-beweging, Carlo Petrini. De Joop Witteveenprijs, voor het beste historische onderzoek op het gebied van de eetcultuur in Nederland en Vlaanderen, werd gewonnen door Jon Verriet. Hij kreeg zijn prijs voor zijn publicatie ‘Ready meals and cultural values in the Netherlands, 1950–1970’ in Food & History.

Tijdens het Gala van het Kookboek werd voor de eerste keer het Prof. J.M. van Winter Stipendium uitgereikt. De Belgische wetenschapper Maxime Poulain ontving het stipendium voor zijn onderzoeksvoorstel ‘Een Spaanse hutspot met reiger als bijgerecht. Onderzoek naar voedselpraktijken op het vroegmoderne kasteel Middelburg in Vlaanderen (België)’.

Beeld: Carlo Petrini ontvangt de Johannes van Damprijs uit handen van juryvoorzitter Louise Fresco. Foto Monique Kooijmans.