01.11.2013 Nieuws

Boek over Jan Alensoons muzikale ontmoetingen

In 1723–1724 maakte de muziekliefhebber Jan Alensoon een reis naar Italië. Uit zijn verslag, nu in de Bijzondere Collecties, is geput voor een muziekhistorische publicatie.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.

De Leidse burger Jan Alensoon bezocht Italië om er kennis te maken met de kunst en cultuur, en vooral om er veel muziek te horen. Van deze ‘grand tour’ schreef hij een uitvoerig verslag. Het manuscript wordt bewaard bij de Bijzondere Collecties van de UvA en vormt de bron voor ‘Verwondering over mijn gezang’. Jan Alensoons muzikale ontmoetingen op zijn reis naar Italië, 1723–1724. De uitgave is verzorgd en ingeleid door Helen Metzelaar, als musicologe verbonden aan de UvA.

Unieke bron

‘Verwondering over mijn gezang’ bevat de passages over Jan Alensoons ontmoetingen met musici en componisten. In Italië ging hij om met de componist Benedet­to Marcello, luisterde hij naar muziek van Tomaso Albinoni, Nicolo Porpora en Geminiano Giacomelli, en hoorde hij de beroemde zangeres Faus­tina Bordoni zingen. Hij beschrijft zowel huisconcerten in paleizen als de muziek die op straat werd gemaakt, ging naar uitvoeringen in kerken en kloosters maar bezocht ook opera’s in theaters, met het risico om vanuit de loges bespogen te worden (zijn advies: zoek een plaats in het midden van de zaal). Zelf zong hij ook, en op tal van huis­concer­ten bracht hij een cantate ten gehore waar iedereen versteld van stond. Zijn muzikale reis­verslag is een unieke bron voor de Europese muziekgeschiedenis.

‘Verwondering over mijn gezang’ is een uitgave van Panchaud in Amsterdam en is te bestellen via www.panchaud.nl  Prijs € 15, ISBN 978 90 820779 19.

Beeld: Omslag van ‘Verwondering over mijn gezang’, met een karikatuur van Jan Alensoon door Pier Leone Ghezzi.