Biografie en expositie over Boudewijn Büch
Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.
Er komt een volwaardige en evenwichtige biografie vanBoudewijn Büch (1948–2002). Ook worden een tentoonstelling en een fotobiografie voorbereid over zijn leven en werk en komt er een jaarlijkse Boudewijn Büch-lezing. Dit heeft de Werkgroep Boudewijn Büch, onder leiding van televisiemaker Frits Barend, vandaag bekendgemaakt.
De tentoonstelling wordt in 2012, tien jaar na het overlijden van Büch, ingericht in zijn geliefde Artis Bibliotheek, onderdeel van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. In die bibliotheek zal ook jaarlijks de Boudewijn Büch-lezing worden gehouden omstreeks de sterfdag van Büch. Cabaretier Diederik van Vleuten zal de eerste lezing uitspreken. De verschijning van de biografie staat gepland voor 2016 bij uitgeverij Atlas in Amsterdam.
Een groep van naaste familieleden en vrienden van Büch heeft al geruime tijd geleden het initiatief genomen voor een biografie. De plannen worden nu uitgewerkt door de Werkgroep Boudewijn Büch in samenwerking met de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en het Biografie Instituut van de Universiteit van Groningen. De werkgroep gaat op zoek naar een biograaf en naar mogelijkheden voor financiering van het project. Naast voorzitter Frits Barend bestaat de werkgroep uit Klaas Koppe (fotograaf en vriend van Büch), Hans Renders (directeur Biografie Instituut) en Garrelt Verhoeven (hoofdconservator Bijzondere Collecties UvA). Een comité van aanbeveling met vrienden en familieleden zal het project ondersteunen.
Onvervalste boekengek
Acht jaar na zijn dood leeft Boudewijn Büch nog sterk voort in het collectieve geheugen. Als schrijver van een groot aantal dichtbundels en romans en van ontelbare columns en artikelen heeft hij blijvend sporen nagelaten. Zijn bekendste roman, De kleine blonde dood, werd verfilmd en ruim dertig keer herdrukt. Maar meer nog herinnert men zich Boudewijn Büch als presentator van de tv-programma's Büch's boeken en De wereld van Boudewijn Büch. Hij manifesteerde zich daarin als een onvervalste boekengek, die het spoor van ontdekkingsreizigers volgde naar verre streken en die getuigde van het extatische genoegen van het verzamelen van boeken.
De voorgenomen biografie en tentoonstelling beogen recht te doen aan de veelzijdigheid van Büchs persoonlijkheid en de blijvende betekenis die hij heeft gehad voor ‘de wereld van het boek' in brede zin.
Beeld: Boudewijn Büch in de Artis Bibliotheek, 1984. Foto © Klaas Koppe.