12.09.2018 Nieuws

Bijzondere Collecties UvA dragen cd-collectie over aan Muziekweb

Onlangs werd de overdracht van een collectie van meer dan 19.000 cd’s van Nederlandse muzikanten aan Muziekweb afgerond. Deze collectie bevat allerlei soorten muziek: van metal tot wereldmuziek, van gevestigde namen tot artiesten die nooit zijn doorgebroken. Eind 2017 is er al een eerste lichting van 2000 cd’s overgedragen.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.

Nationaal Pop Instituut

Deze collectie werd gevormd door het Nationaal Pop Instituut, dat in 1975 werd opgericht met als doel de ontwikkeling en kwaliteit van Nederlandse popmuziek te bevorderen. Daarnaast beheerde het instituut verschillende subsidieregelingen voor muzikanten, podia, festivals en promotie en werd online een Muziekencyclopedie bijgehouden.

Muziek Centrum Nederland

In 2008 ging het Nationaal Pop Instituut op in Muziek Centrum Nederland. Dit centrum werd in 2013 wegbezuinigd, waarna de collecties werden ondergebracht bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, waar ook collecties van andere opgeheven sectorinstituten terecht kwamen.

Bijzondere Collecties UvA

De Bijzondere Collecties beheren diverse muziekarchieven en -collecties, onder meer van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst, de Maatschappij Felix Meritis, het Nederlands Jazz Archief en de stichtingen Donemus en Gaudeamus. Online beschikbaarstelling van muziek wordt echter niet door de Bijzondere Collecties verzorgd.

Muziekweb

Om die reden is besloten de cd-collectie over te dragen aan Muziekweb, de muziekbibliotheek van Nederland. Via alle bibliotheken in Nederland is muziek uit deze collectie te leen. Muziekweb.nl is tegelijk catalogus, informatiebron en muziekgids. Bijna 4 miljoen mensen raadplegen Muziekweb jaarlijks en luisteren daarbij naar ruim 10 miljoen muziekfragmenten.