14.12.2021 Nieuws

Arnon Grunberg krijgt P.C. Hooftprijs

De P.C. Hooftprijs 2022 is toegekend aan Arnon Grunberg. Hij ontvangt de belangrijkste literaire prijs van Nederland voor zijn hele oeuvre.

Arnon Grunberg (1971) debuteerde in 1994 met de roman Blauwe maandagen. Een lange reeks romans volgde. Daarnaast schreef Grunberg talloze essays, columns, toneelstukken, reisverslagen en gedichten. Ook verschenen er uitgaven van zijn brieven. Grunbergs werk werd eerder onder meer bekroond met de AKO Literatuurprijs 2000 en 2004, de Libris-Literatuurprijs 2007, de Constantijn Huygensprijs 2009 en de Gouden Ganzenveer 2017.

Sinds 2011 beheert het Allard Pierson het archief van Arnon Grunberg. Dit ‘levend archief’ wordt met grote regelmaat aangevuld. Ook andere collecties bij het Allard Pierson bevatten manuscripten en brieven van Grunberg, waaronder het archief van Reinjan Mulder en het archief van de Gouden Ganzenveer. In 2013 hield Grunberg de jaarlijkse, door het Allard Pierson georganiseerde Frederik Mullerlezing. Het jaar daarop was in het Allard Pierson een tentoonstelling over zijn schrijverschap te zien, getiteld Ich will doch nur, dass ihr mich liebt. Hierbij verscheen een gelijknamige publicatie, uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar.

Grunbergs archief bevindt zich bij het Allard Pierson onder één dak met (onder meer) vrijwel alle bewaard gebleven manuscripten van Pieter Cornelisz Hooft. Het Allard Pierson feliciteert Arnon Grunberg van harte met de P.C. Hooftprijs!