17.03.2011 Nieuws

Archief van Arnon Grunberg naar Bijzondere Collecties UvA

Het archief van schrijver Arnon Grunberg wordt in bruikleen overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.

Het archief van schrijver Arnon Grunberg wordt in bruikleen overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het archief bevat typoscripten, correspondentie, agenda’s, notitieboekjes, video’s, documentatie- en promotiemateriaal. Grunberg schonk het archief aan zijn bibliograaf Jos Wuijts, die het ondergebracht heeft in de Stichting Archief Arnon Grunberg.

Arnon Grunberg (Amsterdam 1971) debuteerde op 23-jarige leeftijd met zijn autobiografische roman Blauwe maandagen. Na dit meermalen bekroonde en vaak vertaalde debuut volgden onder meer Figuranten (1997), Tirza (2006) – bekroond met de Libris Literatuur Prijs en de Gouden Uil en vorig jaar verfilmd – en Huid en Haar (2010). Naast romans schrijft Grunberg essays en columns. Hij is medewerker van Vrij NederlandWordt Vervolgd, de VPRO-gids en Humo, en plaatst dagelijks een Voetnoot op de voorpagina van de Volkskrant.

Bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam bevindt zich een groot aantal collecties rond belangrijke Nederlandse auteurs. Voorbeelden zijn Hooft, Vondel, Multatuli, Van Eeden en Verwey. Het archief van Grunberg is het eerste ‘levende’ literaire archief binnen de Bijzondere Collecties. In de loop van 2011 zal een deel ervan beschikbaar worden gesteld voor onderzoekers en studenten.

Jos Wuijts was van meet af aan een bewonderaar van Grunbergs werk en verzamelde al diens reguliere en bibliofiele uitgaven. Hij stelde bibliografieën samen van Grunbergs oorspronkelijke publicaties en van de vertalingen daarvan. Zijn contact met Grunberg leidde er toe dat de schrijver hem regelmatig pakketjes stuurde met bijzondere uitgaven, documentatie en archiefmateriaal.

De collectie blijft eigendom van de Stichting Archief Arnon Grunberg, die zich zal inspannen om de collectie als een ‘levend archief’ te blijven aanvullen. Zo wordt belangrijk onderzoeksmateriaal al tijdens het leven van de auteur bijeengebracht. Naast bibliograaf Jos Wuijts en Grunbergs secretaris Johannes van der Sluis maken zijn uitgever Vic van de Reijt (Nijgh & Van Ditmar) en hoofdconservator Garrelt Verhoeven (Bijzondere Collecties) deel uit van het stichtingsbestuur.