30.10.2017 Nieuws

ArcheoHotspots winnen Nationale Archeologieprijs

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.

De ArcheoHotspots hebben de Grote Archeologieprijs gewonnen. De tweejaarlijkse prijs voor het project dat het beste inspeelt op de vertaling van archeologie naar het publiek werd tijdens de Nacht van de Geschiedenis op 28 oktober uitgereikt in het Rijksmuseum. Wim Hupperetz, directeur van het Allard Pierson Museum en initiatiefnemer van het project en Marjolein Woltering, landelijk projectleider van de ArcheoHotspots, namen de prijs in ontvangst.

Grote Archeologieprijs

De Grote Archeologieprijs is een initiatief van de Stichting Archeologie en Publiek (SAP) en wordt toegekend aan het project dat het beste inspeelt op het vertalen en verbeelden van archeologie richting het publiek. Nadat de jury, bestaande uit Pieter-Matthijs Gijsbers, Henny Groenendijk, Maaike Sier, Joost van der Spek en Sylvie Uenk vorige maand uit de 20 inzendingen vier projecten had genomineerd mocht het publiek tijdens de hele Maand van de Geschiedenis stemmen op zijn of haar favoriete project. Ook Castellum Hoge Woerd, Museum Escape en het Dorp Zaamslag op de Kaart! waren genomineerd. Naast een bronzen trofee van kunstenaar Thomas Junghans, bestaat de prijs uit een jaar lang exposure in archeologisch tijdschrift ARCH.

ArcheoHotspots

ArcheoHotspots zijn al dan niet tijdelijke plekken in onder andere musea, op markten en evenementen, waar geïnteresseerd publiek onder begeleiding van archeologische vrijwilligers mee kan helpen met archeologisch onderzoek. Het publiek wordt zo betrokken bij het handwerk áchter de archeologische opgraving: het sorteren, determineren, puzzelen en plakken. Ook kan men eigen vondsten laten onderzoeken en worden er activiteiten, lezingen en excursies georganiseerd over opgravingen en archeologie in het algemeen. De eerste ArcheoHotspot opende in december 2014 in het Allard Pierson Museum.