17.09.2017 Nieuws

ArcheoHotspots en MuseumEscape genomineerd voor Grote Archeologie Prijs

Stemmen kan vanaf 2 oktober.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.

De ArcheoHotspots en de Museum Escape zijn genomineerd voor Grote Archeologie Prijs, voor het project dat het beste inspeelt op de presentatie van archeologie en het vertalen en verbeelden daarvan richting het publiek. De Grote Archeologie Prijs wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt op 28 oktober, tijdens de  Nacht van de Geschiedenis. Gedurende de Maand van de Geschiedenis in oktober kan het publiek stemmen op zijn of haar favoriete project.  

Grote Archeologie Prijs

De Grote Archeologie Prijs is een initiatief van Stichting Archeologie & Publiek. Via deze prijs wil de organisatie archeologie en publiek dichter bij elkaar brengen. De prijs wordt in oktober toegekend aan het project dat het beste inspeelt op de presentatie van archeologie en het vertalen en verbeelden daarvan richting het publiek. Uit de twintig inzendingen zijn door de jury vier initiatieven genomineerd. Naast de ArcheoHotspots en de Museum Escape zijn dat Castellum Hoge Woerd en Zaamslag. 

ArcheoHotspots

ArcheoHotspots zijn plekken waar het publiek participatief kennis kan maken met het Nederlandse Archeologisch onderzoek. Iedereen kan binnenlopen en meehelpen met (de uitwerking van) archeologisch onderzoek. Zo kunnen bezoekers nu op sommige plekken materiaal uit opgravingen sorteren of mee helpen puzzelen met scherven uit bijvoorbeeld een beerput. Ook worden activiteiten, lezingen en excursies georganiseerd over opgravingen en archeologie in het algemeen. De bezoekers komen letterlijk in contact met het verleden.

De eerste ArcheoHotspot opende in december 2014 in het Allard Pierson Museum. Inmiddels zijn er zeven vaste Hotspots: Amsterdam, Arnhem, Castricum, Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Nijmegen en Utrecht. Het komende jaar zullen verschillende nieuwe ArcheoHotspots worden geopend. Daarnaast worden er onder andere tijdens de Nationale Archeologiedagen lokaal tijdelijke ArcheoHotspots georganiseerd en is er een mobiele Hotspot die overal in Nederland opduikt op festivals, markten en evenementen.

Museum Escape 

De Museum Escape staat sinds begin september in het Allard Pierson Museum. Het is een project van Novitas Heritage, met steun van de Provincie Zuid-Holland en het Rijksmuseum van Oudheden. In de Museum Escape kunnen groepen van maximaal zeven personen samen mysterie met betrekking tot archeologie oplossen en op deze manier uit de escape room ontsnappen. De escape room stond eerst in het Rijksmuseum van Oudheden en is nog tot begin oktober bij het Allard Pierson Museum te spelen.