21.08.2013 Nieuws

Antiquaar Louis Putman overleden

De bekende Amsterdamse antiquaar Louis Putman is op 21 augustus overleden. Hij werd 89 jaar. Louis Putman schonk eerder dit jaar zijn verzameling prentbriefkaarten van Amsterdam en letterkundig documentatiemateriaal aan de Bijzondere Collecties van de UvA.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.

Aloysius Maria Putman werd in 1923 geboren in Amsterdam. Na diverse baantjes en een langduriger betrekking bij een verzekeringsmaatschappij werkte hij sinds 1960 in het antiquariaatswezen. In 1971 vestigde hij zich als zelfstandig antiquaar op de Prinsengracht.

Veertien jaar later verhuisde zijn winkel naar het Rusland, tussen Kloveniersburgwal en Oudezijds Achterburgwal. Wie het lukte binnen te dringen in dit tot de nok toe volgestouwde antiquariaat, vond er onvermoede schatten. Pas enkele maanden geleden werd de winkel opgedoekt.

Handelaar én verzamelaar

Naast handelaar was Putman zelf verzamelaar, met een grote hang naar volledigheid en een sterk ontwikkeld zintuig voor vergeten zaken. Hij had een speciale belangstelling voor schrijvers als Jacob Israël de Haan en Cornélie Noordwal, kleine uitgevers als Meindert Boogaerdt en efemere zaken als prentbriefkaarten, ex libris en boekhandelsetiketten.

Louis Putman schreef regelmatig artikelen, gebaseerd op zijn verzamelingen, voor Uitgelezen Boeken, een tijdschrift gewijd aan vergeten literatuur en uitgevers, dat hij samen met drukker Jan de Jong in 1977 oprichtte. Nummer 1 van jaargang 1989 van Uitgelezen Boeken bestond uit artikelen geschreven door zijn vrienden en bekenden ter ere van zijn 65ste verjaardag.

Begin dit jaar schonk Putman zijn unieke verzameling Amsterdamse prentbriefkaarten aan de Bijzondere Collecties. Ook bracht hij documentatiemateriaal over Arnold Aletrino en Kees en Carry van Bruggen bij de Bijzondere Collecties onder. Al eerder ontving de tot de Bijzondere Collecties behorende Bibliotheca Rosenthaliana van hem uitvoerige documentatie over Jacob Israël de Haan.

Bijeenkomst 22 augustus

Voor donderdag 22 augustus stond de presentatie gepland van een boek met een keuze uit de prentbriefkaartenverzameling van Louis Putman. Deze bijeenkomst gaat door, maar krijgt een andere invulling.

Beeld: Louis Putman (1923-2013). Foto René Louman.