21.08.2021 Nieuws

Allard Pierson trapt Lucretia van Merkenjaar af

Op 21 augustus 2021 is het de 300e geboortedag van Lucretia van Merken, in de achttiende eeuw de 'vrouwelijke Vondel'. In samenwerking met Theater Kwast trapt het Allard Pierson daarom het Lucretia van Merkenjaar af.

 In 1762 brak de schrijfster door met het Het nut der tegenspoeden. Dit leerdicht werd razend populair, maar haar grootste talent lag in het toneel. In 1774 vroeg de Amsterdamse Schouwburg aan Van Merken het openingsstuk voor het nieuwe theater aan het Leidseplein te schrijven. Na haar dood ontstonden er al snel plannen voor een enorm monument ter ere van deze gevierde schrijver. Talloze bewonderaars klommen in de pen om haar te eren. Een aangeslagen fan voorspelde dat ze “voor de Eeuwigheid gezongen” had. Van de voorspellende waarde van deze woorden lijkt nu weinig meer over. Het monument kwam er uiteindelijk niet. en van Merken werd langzamerhand vergeten. Helemaal nadat ze in de negentiende eeuw geen plek kreeg in de canon, in tegenstelling tot haar mannelijke collega’s. 

Momenteel zijn in het Allard Pierson haar belangrijkste werken te zien in de tentoonstelling Amsterdam, Creatieve Stad. Op haar verjaardag lanceren Neerlandica en gastconservator Lieke van Deinsen en Theatermaker Imre Besanger een mini-docu waarin zij op zoek gaan naar de erfenis van Van Merken. Dit najaar neemt Kwast ook het werk van deze grande dame van het achttiende-eeuws toneel op het repertoire: het treurspel Jacob Simonszoon de Rijk dat van Merken schreef voor de eerste schouwburg op het Leidseplein en al bijna twee eeuwen niet meer is opgevoerd.