18.10.2021 Nieuws

Het Allard Pierson geeft aardewerk terug aan Sicilië

Het gaat om 36 kommen, fragmenten van Campaans aardewerk en een amfoor.

De objecten werden in 1982 aangekocht van een sportduiker uit België. Bij de voorbereiding van de tentoonstelling Sicilië en de zee in 2014 bleek dat deze voorwerpen illegaal waren opgedoken uit een scheepswrak, het Capistello-wrak. Zonder een claim af te wachten besloot de Universiteit van Amsterdam om de voorwerpen terug te geven aan de Siciliaanse autoriteiten.

Het gaat om 36 kommen, fragmenten van Campaans aardewerk (aardewerk uit de Italiaanse regio Campanië) en een amfoor. De objecten dateren uit de derde eeuw voor Christus. De stukken waren te zien op de tentoonstelling Sicilië en de zee die van oktober 2015 tot april 2016 in het Allard Pierson te zien was. Daarna ging de tentoonstelling nog naar Oxford, Palermo, Kopenhagen en Bonn. In 2019 kwamen de stukken weer naar Amsterdam en vorig jaar zijn ze geretourneerd. De officiële overdracht vond plaats op 18 oktober 2021.

Tot de tentoonstelling in oktober 2015 opende, lagen de objecten in het depot en werden ze alleen af en toe bij tentoonstellingen getoond.