10.03.2021 Nieuws

Alice Twemlow benoemd tot bijzonder hoogleraar

Dr. Alice Twemlow is benoemd als bijzonder hoogleraar Geschiedenis, Theorie en Sociologie van Grafisch ontwerpen en Visuele cultuur (History and Principles of Graphic Design and Visual Culture) aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.

De leerstoel is tot stand gekomen in samenwerking met de faculteit der Geesteswetenschappen (UvA), het Allard Pierson - de collecties van de Universiteit van Amsterdam, en het Stedelijk Museum Amsterdam. De collecties grafische vormgeving van beide instellingen zullen in het kader van de leerstoel veelvuldig worden ingezet voor onderwijs- en onderzoeksdoeleinden.

Deze bijzondere leerstoel, de ‘Wim Crouwel Leerstoel’, is ingesteld door het Wim Crouwel Instituut (WCI), de stichting die zich inzet voor het toegankelijk maken van erfgoed grafische vormgeving voor onderzoek en onderwijs. Twemlow zal deze functie uitoefenen naast haar werkzaamheden voor de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK) en de Universiteit Leiden.

Dr. Alice Twemlow geniet internationale bekendheid als criticus, spreker, docent, jurylid, examinator en moderator op het gebied van designcultuur. Momenteel is zij onderzoekslector aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Daarnaast is zij universitair hoofddocent aan de Academy for Creative and Performing Arts aan de Universiteit Leiden.

Eerder was ze hoofd van de master Design Curating & Writing aan de Design Academy Eindhoven. Daarvoor heeft zij in New York aan de School of Visual Arts twee masterprogramma’s opgericht: de Master in Fine Arts (MFA) in Design Criticism en de Master in Arts (MA) in Design Research, Writing & Criticism.

De bijzondere leerstoel is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Algemeen Sociaal Fonds voor de Grafische bedrijven en het Pictoright Fonds.