21.02.2013 Nieuws

Album Academicum vernieuwd

Er zijn enkele belangrijke stappen genomen in de vernieuwing van het Album Academicum, de naamlijst van hoogleraren en promovendi van de Universiteit van Amsterdam.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.

Ruim 1550 nieuwe namen van promovendi uit de periode 2008-2011 zijn aan het album toegevoegd, bovenop de 15.500 al gepubliceerde namen uit de periode 1877-2007.

Daarnaast zijn er links aangebracht naar alle publicaties in NARCIS. Deze zijn afkomstig uit de repositories van alle Nederlandse universiteiten, KNAW, NWO en een aantal wetenschappelijke instellingen, datasets van DANS en 3TU.Datacentrum. Dit betekent dat behalve alle titels in de catalogus van de Universiteitsbibliotheek, nu ook alle elders ondergebrachte digitale publicaties gevonden kunnen worden.

Het Album Academicum vormt daarmee de meest betrouwbare en complete bron voor onderzoek naar hoogleraren en promovendi tot en met 2011.

Deze databank is een initiatief van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en is tot stand gekomen dankzij de Universiteitsbibliotheek, de afdeling Documentaire Informatievoorziening en het Informatiseringscentrum van de UvA.

Beeld: Optocht der professoren, 1932.