1 Oktober

Weekend van de Wetenschap: de geheimen van het pottenbakkerswiel

  • Datum 1 oktober
  • Tijd 12:00 - 16:00
  • Prijs Op vertoon van museumticket

Tijdens Weekend van de Wetenschap opent de tijdelijke expositie De geheimen van het pottenbakkerswiel. Op zaterdag 1 oktober zijn er leuke activiteiten in de ArcheoHotspot en kan je twee lezingen volgen.

De geheimen van het pottenbakkerswiel

Wat kunnen scherven van potten ons leren over mensen uit het verleden? Ontdek welke nieuwe technieken archeologen van de Universiteit van Amsterdam gebruiken om aardewerk uit het verleden te onderzoeken. In de tentoonstelling De geheimen van het pottenbakkerswiel ervaar je via verschillende spellen en activiteiten hoe het is om onderzoek te doen. Ga met behulp van UV-licht op zoek naar maaksporen op aardewerken potten en scherven en bekijk 3D modellen van archeologische vondsten van dichtbij.

Programma tijdens Weekend van de Wetenschap:

12.00 uur:       Activiteiten in de ArcheoHotspot

13.00 uur:       Lezing door Jill Hilditch –  Do pots talk? Three ways archaeologists investigate humans using ceramic finds

14.00 uur:       Lezing door Loes Opgenhaffen – 3D visualisatie van archeologisch aardewerk

15.00 uur:       Activiteiten in de ArcheoHotspot

Do pots talk? Three ways archaeologists investigate humans using ceramic finds

Wat kan een archeoloog allemaal ontdekken over mensen uit het verleden, simpelweg door het bestuderen van scherven van gebroken aardewerk? Archeoloog Jill Hilditch van de Universiteit van Amsterdam vertelt in deze korte lezing over nieuwe technieken waarmee aardewerk kan worden onderzocht en tot welke nieuwe inzichten dit leidt.

De lezing duurt ongeveer 20 minuten en heeft Engels als voertaal.

3D visualisatie van archeologisch aardewerk

We kennen allemaal het romantische beeld van archeologen en hun kwastjes, scheppen en pikhouwelen, geduldig op zoek naar verdwenen beschavingen. Maar wat doen archeologen eigenlijk als ze niet aan het opgraven zijn? Loes Opgenhaffen vertelt over één van de technieken die archeologen gebruiken om aardewerk te onderzoeken: 3D visualisatie. Met de 3D scanner kan een keramieken pot op een hele hoge resolutie digitaal worden geregistreerd, zodat er details zichtbaar worden die voor het blote oog anders verborgen waren gebleven.

De lezing duurt ongeveer 20 minuten en heeft Nederlands als voertaal.

 

  • Datum 1 oktober
  • Tijd 12:00 - 16:00
  • Prijs Op vertoon van museumticket