25 Juni

Symposium: Onbeperkt Toegang

Aanmelden
  • Datum 25 juni
  • Tijd 13:00 - 17:30

Op het symposium ‘Onbeperkt Toegang’ zullen vier (internationale) sprekers verschillende aspecten van mensen met beperkingen in de oudheid behandelen, waarbij de invalshoek is wat de mogelijkheden toen waren voor hen. Hoe werden zij ingezet, hoe vonden zij hun plaats in de maatschappij en hoe was de maatschappij daarop ingesteld? De lezingen zijn in het Nederlands of in het Engels met Nederlandse ondertiteling. Tussendoor en na afloop is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de sprekers.

 Tentoonstelling

Het symposium wordt afgesloten met de presentatie van een digitale tentoonstelling over het onderwerp die in samenwerking met het 4D Research Lab van de Universiteit van Amsterdam is gemaakt. De tentoonstelling is vormgegeven als een Romeins straatje met de huizen van een arts en een verhalenverteller, het arbeidsbureau en een Asclepius heiligdom. Deze tentoonstelling dient als pilot om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor digitaal museumbezoek voor mensen met een visuele of auditieve beperking.

Programma

13.00 – 13.15 Welkom door Dr. Geralda Jurriaans-Helle & Laurien de Gelder

13.15 – 14.00 Keynote door Prof. dr. Christian Laes (University of Manchester) : Antieke handicaps en technologie. Met (een beetje) hulp van mensen, dieren en instrumenten

14.00 – 14.30 Lezing en Q&A met Dr. med. Lutz Alexander Graumann (Justus-Liebig-University Gießen) Clubfoot deformity: An ancient human burden with nearly forgotten ancient medical ideas (Nederlands ondertiteld)

14.30 – 15.00 Lezing en Q&A met Prof. dr. Lynn Rose (The American University of Iraq, Sulaimani) Disabling False Equivalents in Classical Athenian Law (Nederlands ondertiteld)

15.00 – 15.30 Lezing en Q&A met Kyle Lewis Jordan MA (University College Londen) Disability in Ancient Egypt: The Case of Geheset (Nederlands ondertiteld)

Break

16.00 – 17.00 Presentatie pilot digitale tentoonstelling ‘Onbeperkt Toegang’ en einddiscussie

 

Dit symposium wordt georganiseerd in het kader van het afscheid van dr. Geralda Jurriaans-Helle. Na 42 dienstjaren, waarvan 33 jaar als conservator van het Allard Pierson Museum, neemt ze afscheid van de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar jaren als conservator van de Griekse wereld en het Oude Nabije Oosten heeft zij niet alleen de archeologische collecties beheerd, maar ook meegewerkt aan talloze tentoonstellingen en educatieve programma’s. Ter gelegenheid van haar afscheid wordt er een digitaal symposium georganiseerd over een onderwerp dat haar na aan het hart ligt.

Aanmelden
  • Datum 25 juni
  • Tijd 13:00 - 17:30