27 Augustus

Summerschool: In het spoor van Madame Jeanette

Aanmelden
  • Datum 27 augustus
  • Tijd 09:30 - 12:30
  • Prijs €50

Surinaamse ingrediënten in de collecties van het Allard Pierson

De Surinaamse keuken begrijpen, is haar omarmen. Het is een culinaire smeltkroes met invloeden van tot slaaf gemaakte en contractarbeiders uit Afrika, India, China, Indonesië en de inheemse bevolking. Gerechten die vaak uit noodzaak werden geboren, prijken inmiddels als culinaire hoogstandjes op menig menukaart. Het Allard Pierson beheert, behoudt en toont één van de grootste collecties Surinaamse geschiedenis en cultuur van de wereld. Tijdens de workshop In het spoor van Madame Jeanette duikt Raghenie samen met conservatoren van het Allard Pierson in de soms eeuwenoude boeken van de collectie om te onderzoeken wat de Surinaamse keuken echt Surinaams maakt. Ook wordt er geproefd uit verschillende Hindoestaanse tjatnies (chutney’s) en andere Surinaamse smaakmakers, met in de hoofdrol de Surinaams inheemse madame Jeanette-peper. Deze wordt door alle bevolkingsgroepen van Suriname omarmd en is wat Raghenie betreft hét symbool voor de vurige Surinaamse liefde voor lekker eten.

Raghenie Bhawanie is culinair columnist, receptontwikkelaar en communicatiestrateeg. In haar kookboekdebuut Madame Jeanette deelt ze simpele Surinaamse groenterecepten. Ook legt zij daain uit hoe de gerechten evolueerden van West-Afrika tot Surinaams-Creools, en hoe Javaanse en Hindoestaanse gerechten een unieke draai vonden in Suriname.

Aanmelden
  • Datum 27 augustus
  • Tijd 09:30 - 12:30
  • Prijs €50