15 Juni

Lezingenmiddag Stille Getuigen

Tickets
  • Datum 15 juni
  • Tijd 14:30 - 17:00
  • Prijs €15

De vele kaarten van Suriname, het Caraïbisch gebied en Zuid-Oost Azië in de collectie van het Allard Pierson en in het bijzonder in de huidige tentoonstelling Open Kaart zijn stille getuigen van slavernij, kolonialisme, uitbuiting en andere vormen van geweld. Waar zijn deze kaarten gemaakt, voor wie, door wie en met welk doel? Experts laten hier hun licht op schijnen.

Sprekers Rosemarijn Hoefte, Lara Nuberg en Isabelle Best geven deze middag ieder bij één van de stille getuigen uit de tentoonstelling een korte lezing. Na de lezingen is er tijd voor debat. Voor en na de lezingenmiddag ben je van harte welkom om de kaarten zelf op zaal te bekijken.

Rosemarijn Hoefte  

Rosemarijn Hoefte is senior onderzoeker bij het KITLV in Leiden en buitengewoon hoogleraar Geschiedenis van Suriname sinds 1873 in vergelijkend perspectief aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel is zij projectleider bij het onderzoeken naar het koloniale en slavernijverleden van Haarlem en de koloniale en postkoloniale geschiedenis van Tilburg.

Lara Nuberg  

Lara Nuberg schrijft, spreekt en maakt audioverhalen over (koloniale) geschiedenis, identiteit en herinneringscultuur. Met de Indonesische schrijfster Lala Bohang, schreef zij het boek In haar Voetsporen (Rose Stories, 2020), een zoektocht naar de invloed van geschiedenis op hun levens en die van de vrouwen in hun Indische en Indonesische familie. Tevens was Lara een van de experts in het televisieprogramma Het Museum van Nederland en is zij hoofddocent bij het onderwijsproject Koloniale Sporen in mijn Buurt.

Isabelle Best  

Isabelle Best is Junior Conservator Surinamica bij het Allard Pierson. Met een frisse kijk op een van de grootste collecties van Surinaamse Cultuur en Geschiedenis ter wereld streeft zij ernaar studenten, onderzoekers, gemeenschapsleden en andere stakeholders met de collectie in contact te brengen. Met haar diepgaande academische achtergrond in religiewetenschappen (RMA), Latijns-Amerika Studies en Pedagogiek (BA) verkent zij complexe vraagstukken rondom de koloniale erfenis van de Surinamica collectie, van het Allard Pierson, en van zichzelf.

Tickets
  • Datum 15 juni
  • Tijd 14:30 - 17:00
  • Prijs €15