16 Februari

Prijsuitreiking: Asma Khan ontvangt de Johannes van Damprijs

Tickets
  • Datum 16 februari
  • Tijd 14:30 - 16:30
  • Prijs 15 euro

Let op: dit evenement vindt plaats in de Singelkerk, Singel 452 in Amsterdam. 

Tijdens deze feestelijke prijsuitreiking wordt de Johannes van Damprijs 2024 overhandigd aan de Brits-Indiase chef Asma Khan. Paulami Joshi en Lelani Lewis interviewen Asma Khan op basis van stukken uit de collectie Geschiedenis van de Voeding die bij het Allard Pierson wordt beheerd. Paulami Joshi spreekt Khan over het vinden van een nieuw thuis door middel van eten. Joshi is bekend van De Bijbel van de Indiase keuken en platform Spice Trip. Kok en culinair activist Lelani Lewis gaat met Khan in gesprek over diversiteit in culinair erfgoed. Lewis schreef het kookboek Code Noir.

Asma Khan (1969) is een van de meest prominente chefs van Groot-Brittannië. Met haar restaurant Darjeeling Express, gerund door een volledig vrouwelijk keukenteam, was ze de eerste Indiaas-Britse chef die te zien was in de succesvolle Netflix-reeks Chef’s Table. Khan groeide op in Calcutta en vertrok met haar man naar Cambridge om rechten te studeren. Ze rondde de studie met succes af, maar miste het eten uit haar moederland. Na haar promotie in de rechten begon ze met andere vrouwen een eetclub aan huis, die uiteindelijk leidde tot haar eigen zaak Darjeeling Express in 2017. Inmiddels heeft Asma Khan twee kookboeken op haar naam: Ammu (ook vertaald naar het Nederlands) en Asma’s Indian Kitchen – Home-cooked food brought to you by Darjeeling Express.

Paulami Joshi (1985) werd geboren in Kolkata in de deelstaat West-Bengalen (Oost-India). Koken leerde ze van haar moeder en schoonmoeder, Voor studie en werk woonde ze in verschillende Indiase steden, waaronder Mumbai, waar ze ieder vrij uurtje besteedde aan het verder ontrafelen van de immense eetcultuur die het land rijk is. In 2017 verhuisde Paulami naar Nederland met haar man. Ze schrijft kookboeken om haar liefde voor Indiaas eten te verspreiden ‘De Bijbel van de Indiase Keuken’ (2021) en ‘Vega India’ (2023). Ook met haar bedrijf Spice Trip verzorgt ze Indiase kookworkshops door het land.

Kok, foodstylist en culinair activist Lelani Lewis groeide op in Zuid-Londen met een vader uit Grenada (Kleine Antillen) en moeder uit Ierland. Sinds een aantal jaar woont ze met haar gezin in Amsterdam. Na een studie sociologie en aantal jaren als sociaal werker te hebben
gewerkt, volgde Lewis haar hart en begon professioneel te koken. Ze ging zich steeds meer interesseren voor de complexe geschiedenis van de keuken van haar vader en startte met Code noir, een platform over de Caribische keukens. Daarbij doet ze door middel van diners,
workshops en lezingen onderzoek naar eten, geschiedenis, verzet, herinnering en kolonialisme.

Programma:
Inloop vanaf 14.30 uur
Aanvang 15.00 uur
Locatie: Singelkerk, Singel 452, Amsterdam
Na afloop is er vanaf 16.30 uur een receptie in het Allard Pierson.
Ticketprijs: € 15 incl. hapjes en drankjes tijdens de receptie

 

 

Tickets
  • Datum 16 februari
  • Tijd 14:30 - 16:30
  • Prijs 15 euro