20 Oktober

Nu mocht ik liever hier vandaan

Tickets
  • Datum 20 oktober
  • Tijd 15:30 - 17:15
  • Prijs €7.50

Op vrijdag 20 oktober wordt er in het Allard Pierson een muzikale middag georganiseerd ter ere van de omzetting van de bruikleen van de collectie van het Frederik van Eeden-Genootschap naar een schenking aan het Allard Pierson.

Tijdens de middag nemen voordrachtskunstenaar Simon Mulder, sopraan Anna Majchrzak en pianist Daan van de Velde je mee op een reis door het leven van Frederik van Eeden (1860–1932), met gedichten, brieven en liederen die zelden worden uitgevoerd. Verschillende hoogte- en dieptepunten uit zijn leven komen voorbij: zijn rol in de literatuurvernieuwing door de Tachtigers, zijn ruzie met Lodewijk van Deyssel over diens roman Een liefde, de oprichting van de zelfvoorzienende kolonie Walden in Bussum, zijn internationale contacten in onder meer de Forte Kreis, zijn bekering tot het katholicisme en zijn tragische levenseinde.

Over Frederik van Eeden

Frederik van Eeden is een van de veelzijdigste en fascinerendste figuren in de Nederlandse cultuur van de late negentiende en vroege twintigste eeuw. Met ongeveer alles wat er toen speelde, hield hij zich bezig. Hij schreef gedichten, romans, toneelwerk en essays, was psychiater, taalwetenschapper, politiek en ecologisch activist, New Age-denker avant la lettre, imker en nog veel meer.

De middag wordt georganiseerd door het Allard Pierson, de Stichting Frederik van Eeden Genootschap en Feest der Poëzie.

Simon Mulder is voordrachtskunstenaar en docent klassieke talen. Hij richtte literair podiumcollectief Feest der Poëzie op en treedt met deze groep op in binnen- en buitenland. Ook produceerde hij de documentaire Van Bussum naar Baarn, over Frederik van Eeden en Lodewijk van Deyssel.

Anna Majchrzak gaat op tournee over de hele wereld als soprano soloist met André Rieu en zijn Johann Strauss Orkest. Zij studeerde cum laude af aan Codarts Rotterdam, vervolgde haar studie bij de McCray International Studio of Vocal Arts en zong in opera’s, oratoria en liedprogramma’s.

Daan van de Velde is pianist en taalkundige. Hij deed een bijvakstudie piano aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en is aan Feest der Poëzie verbonden als pianist in liedduo’s en als muziekredacteur.

Afbeelding: Frederik van Eeden door Henri Braakensiek

Tickets
  • Datum 20 oktober
  • Tijd 15:30 - 17:15
  • Prijs €7.50