25 Mei

Marktschreeuwers en jeneverkelen

Aanmelden
  • Datum 25 mei
  • Tijd 14:45 - 17:00
  • Prijs Museumticket + 7,50 euro (inclusief drankje)

Arie van den Berg (dichter, schrijver van cultuurhistorische essays en voormalig recensent van poëzie in het NRC Handelsblad) neemt ons mee naar de wereld van de straatzangers. Wie waren die straatzangers en hoe betrouwbaar was hun nieuws? Hadden ze een relatie met misdrijven? Als zodanig worden ze wel al vanaf de vijftiende eeuw door de stedelijke en regionale overheden gepresenteerd. Ze waren immers perfecte ‘uitkijkposten’. Dat ze soms ook moordden of zelf vermoord werden illustreert Arie van den Berg met verhalen en afbeeldingen.

Vervolgens zal professor Malcolm Walsby (French National Library and Information Science School) vertellen over het maakproces van de liedboekjes en bladen. Waarom is het juist van deze objecten zo bijzonder dat ze de tand des tijds hebben overleefd?

Aansluitend kun je tot 17 uur een aantal stukken van dichtbij bekijken. Arie van den Berg, Malcolm Walsby en onze conservator Katell Lavéant zijn aanwezig voor het geven van toelichting en het beantwoorden van vragen.

Als je nu Vriend van het Allard Pierson wordt, kun je dit evenement gratis bijwonen. Link: meer informatie over Vriend worden

De verwerving van de Liedcollectie is mogelijk gemaakt door het Hendrik Mullerfonds, het Cultuurfonds, het Mondriaan Fonds, het Steenbergen Fonds/Amsterdams Universiteitsfonds en de Vrienden van het Allard Pierson.

Aanmelden
  • Datum 25 mei
  • Tijd 14:45 - 17:00
  • Prijs Museumticket + 7,50 euro (inclusief drankje)