5 Juni - 29 Augustus

Letters van de art nouveau

  • Datum 5 juni - 29 augustus

Art nouveau was er rond 1900 niet alleen voor welgestelden: de zwierige stijl was ook op straat te vinden. In de tentoonstelling Letters van de art nouveau laat het Allard Pierson zien hoe de art nouveau de publieke ruimte en het commerciële drukwerk met getekende belettering domineerde, of dat nu in de vorm van een affiche is of een aanduiding van een metro-ingang. Het penseelkarakter verraadt invloeden van de Japanse kalligrafie.

De art nouveau-letters verspreidden zich al snel aan de hand van modelboeken voor letterschilders en schriftlithografen, en door letterproeven. Art nouveau-kunstenaars als Otto Eckmann, Eugène Grasset en George Auriol ontwierpen die. Het zeldzame materiaal is voornamelijk Frans, Duits en Nederlands.

De opvallende lettervormen van de art nouveau werden in de jaren zestig van de vorige eeuw opnieuw opnieuw populair onder grafisch ontwerpers. Net als de art nouveau-kunstenaars in hun tijd verlangden velen terug naar de natuur en door de zwierige letters opnieuw toe te passen, zetten zij zich af tegen het establishment. Voorbeelden van dit hergebruik door de hippiebeweging zijn ook in de tentoonstelling te zien. Lees hier meer over de tentoonstelling.

 

  • Datum 5 juni - 29 augustus

5 Jun -
24 Okt

Tentoonstelling

Godinnen van de Art Nouveau