7 September

Insecten: een studie van de kleinste lettertjes in het boek van de natuur

Aanmelden
  • Datum 7 september
  • Tijd 13:00 - 16:00
  • Prijs €50

Ongeveer gelijk met de uitvinding van de drukpers en de daaropvolgende Reformatie begonnen Europeanen de natuur met een frisse blik te bestuderen en weer te geven. Er is veel geschreven over de wetenschappelijk revolutie en de achtergronden daarvan. In deze workshop ligt de focus op één aspect daarvan: de religie. In navolging van Augustinus beschouwden protestanten het boek der natuur als de tweede openbaring van God.

In het eerste deel van de workshop onderzoeken we hoe deze beeldende metafoor de studie en de interpretatie van de kosmos beïnvloedde in een meer algemene zin. Daarbij passeren monsters, hemelse tekenen, en mythische dieren als de eenhoorn de revue.  In het tweede deel zullen we ons focussen op de kleinste lettertjes van het boek van de natuur: de insecten en andere enge beestjes, die tot de 16ste-eeuw nauwelijks waren opgemerkt en pas daarna in het centrum van de aandacht kwamen. Deze workshop wordt verrijkt met vele relevante schatten uit de collectie van de Artis Bibliotheek.

Eric Jorink is als onderzoeker verbonden aan het Huygens ING en als Teylers-hoogleraar ‘Verlichting en Religie in historisch en sociaal cultureel perspectief’ verbonden aan de Universiteit Leiden. Hij studeerde Geschiedenis en Filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen en de École des Hautes Études en Sciences Sociales in Parijs. In 2004 promoveerde hij cum laude in Groningen op het proefschrift ‘Het Boeck der Natuere’. Nederlandse geleerden en de wonderen van Gods Schepping, 1575-1715

Aanmelden
  • Datum 7 september
  • Tijd 13:00 - 16:00
  • Prijs €50