26 Februari - 15 Mei

Gearchiveerd: Hier ben ik: de meerdere levens van Senkamaniskens shabti

Naar de projectwebsite
  • Datum 26 februari - 15 mei

Studenten van de masteropleiding Museum Studies van de Universiteit van Amsterdam (UvA) presenteren in samenwerking met het Allard Pierson de kleine tentoonstelling Hier ben ik: de meerdere levens van Senkamaniskens shabti. Het recent aangekochte grafbeeldje van de Nubische koning Senkamanisken is de eerste en enige shabti van een Nubische koning in de collectie van het Allard Pierson. Tussen 643 en 623 v.Chr. heerste Senkamanisken over het Koesjitische rijk, in het huidige Soedan. Als weergave van de overledene namen shabtis al het werk van de overledene in het hiernamaals over

De tentoonstelling licht verschillende perspectieven uit die verbonden zijn met het grafbeeldje, variërend van de opgraving in koloniale tijden tot de context binnen westerse musea. Momenteel wordt erkend dat deze geschiedenissen onlosmakelijk verbonden zijn met discussies omtrent klimaat, ras en etniciteit in de Nubische context.  Naast de tentoonstelling is er ook een online catalogus en een podcast die de verschillende betekenissen van de shabti van Senkamanisken toelichten. Deze onderwerpen zijn relevant voor de hedendaagse perceptie van Egyptische en Soedanese archeologie.

Deze tentoonstelling is het resultaat van de jaarlijkse samenwerking tussen de MA Museum Studies van de Universiteit van Amsterdam en het Allard Pierson, het museum en kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam. De studenten hebben in verschillende teams en onder toezicht van hun coördinator en experts van het Allard Pierson, een expositie gecreëerd over één object, geselecteerd door het museum. Verantwoordelijk voor het gehele concept, van onderzoek en presentatie tot educatie, delen zij de verschillende betekenissen van één object en de van tijd tot tijd wisselende interpretaties hiervan, met een breed publiek communicatie.

Naar de projectwebsite
  • Datum 26 februari - 15 mei